Çay işçileri için önlem alınsın çağrısı

Çay hasat mevsimi başlıyor. DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, korona virüsü salgınına dikkat çekerek, çay üreticileri ve Çaykur işçileri için önlem alınması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Koronavirüs salgını (COVID-19) tüm dünyada hızla yayılırken, hastalığın önlenmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de de virüse yakalananların sayısı artık her gün ikiye katlanarak artıyor. Bu ortamda gıdaya talep patlaması yaşanırken, üreticiler için de çeşitli önlemlerin hayata geçirilmesi çağrısı yapılıyor.

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan, çay hasat mevsiminin yaklaştığına dikkat çekerek, çay üreticileri ve çay işçileri için şimdiden fabrikalarda hazırlıklar yapılması ve gerekli olan tüm önlemlerin hızla alınması gerektiğini söyledi.

Çayın toplanmasından, alım yerlerine ulaşması, fabrikalarda işlenip üreticiye ulaşan süreçte birçok işlem yapılmakta olduğunu hatırlatan Aslan, "Bu süreçlerde geçmişte yeterli hijyen koşullarının oluşmadığı bilinen bir gerçek. Çaykur Genel Müdürlüğü, çayın hasadının yapılmasından, alım yerlerinden fabrikalara kadar getirilmesiden, işlenmesi ve sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaşmasından sorumludur. Ancak fabrika ve alım yerleri başta olmak üzere, hijyen sorunu olmak üzere bir çok eksiklik yaşanmaktadır. Çay işleme sürecinin, her şey yolunda gittiği koşullarda mayıs ayından itibaren işlenmeye başlanacağı düşünüldüğünde, tüm gelişmelere hazırlıklı olunması, bir ayı aşkın sürede tüm hazırlıkların bitirilerek sağlıklı, insani çalışma koşullarının yaratılması Çaykur Genel Müdürlüğü'nün yükümlülüğündedir" uyarısında bulundu.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Aslan, şu önlem ve hazırlıkarın yapılması çağrısında bulundu;

* Tüm işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği komisyonları ve birimleri oluşturulmalı. İşyerlerinde koronavirüse karşı nasıl önlem alınacağına dair, şimdiden eğitim verilmeli.

* İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olarak işyerlerinin hijyeni sağlanmalı ve dezenfekte çalışmaları yapılmalı.

* Bütün çalışanlara yeter sayıda eldiven ve maske teminleri şimdiden yapılmalı, dezenfektan ürünlerinin işçilere ücretsiz dağıtılmalı.

* İş kıyafetlerinin temizliğine önem verilmesi, iş kıyafetlerinin yenilenmesi, her türlü koruyucu malzemenin işverenlerce ücretsiz karşılanması.

* Havalandırma sitemlerinin çalışır vaziyete getirilmeli, olmayan işletmelerde havalandırma sistemleri kurulmalı.

* Çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerlerinde düzenli hekim kontrolleri yapacak tedbirler alınmalı, tüm işçilerin işe girerken sağlık kontrollerinden geçirilmeli.

* İşçilerin bir arada bulundukları ortamların ve ortak kullanılan tuvalet, yemekhane, kantin, duş alma yerleri gibi ortak alanlar badana ve boyaları yenilenmeli, her türlü tamirat ve tadilat bitirilmeli.

* İşyerlerinde sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verilmeli.

* İşyerlerinde her iki saatte bir işçilerin 15 dakika havalandırmaya çıkarılması, yemek saatlerinin uzatılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi.

* Risk gurubunda bulunan işçiler, çocukları 12 yaşından küçük olan ebeveynler gerekli sürelerde ücretli izinli sayılmalı.

* Tüm çay alım yerlerine tuvalet, temizlik alanları yapılmalı.

(EKONOMİ SERVİSİ)