Gıda-İş'ten Oba Makarna'ya 12 saat tepkisi
Oba Makarna'da çalışma süresinin 12 saate çıkarıldığını belirten Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, fabrikada korona virüsüne karşı hijyen koşullarıyla ilgili de sorunlar olduğunu söyledi.
DUVAR - Korona virüsü salgını sonrası bakliyat ve makarna gibi dayanıklı gıda ürünlerine talep katlanarak arttı. Gıda işkollarında bu duruma paralel olarak çalışma koşulları da gün geçtikçe ağırlaşıyor. DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, Gaziantep'te üretim yapan Oba Makarna'da asgari ücretle çalışan işçilerin mesaisinin 12 saate çıkarıldığını belirterek, "Bu kabul edilemez, bu konuda gerekli işlemler için yetkili kurumları harekete geçmeye çağırıyoruz" çağrısı yaptı.
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Oba Makarna'daki çalışma koşullarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Oba Makarna işvereni, artan üretim konusunda istihdamı artırması ve yeni işçi alması gerekirken, çalışma düzenini daha da ağırlaştırmıştır. Günde 12 saat iki vardiya olarak işçileri çalıştıran işveren, işyerinde gerekli hijyen koşullarını sağlamaktan uzaktır. Günde 12 saat çalışan bir işçinin bünyesi zayıflayacak, hastalık karşısında daha dirençsiz olacaktır. Günde 12 saat çalışan işçiler yol süreleriyle birlikte 14 saat çalışmayla yüz yüze kalıyorlar. İşveren, işçilerin 12 saat çalışmanın karşılığını aldıklarını ve memnun olduklarını, kendilerine dua ettiğini ifade ediyor.
İşçileri asgari ücretle çalıştırıp, fazla mesaiye mahkum eden bu anlayışı kınıyoruz. Verdiğiniz ücret bir işçinin size birkaç günde kazandırdığı kârın karşılığı bile değildir. İşçilerin, 'eldiven ve maskeler sadece vardiya amirlerine veriliyor' sözleri tam bir skandaldır. İşçiler kitlesel olarak salgına itiliyor. Bu kabul edilemez, bu konuda gerekli işlemler için yetkili kurumları harekete geçmeye çağırıyoruz."
(EKONOMİ SERVİSİ)