Oktay'ın yanıtlamadığı sorular Albayrak'a soruldu
CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun, borçlanma limitinin aşılması nedeniyle ek bütçe teklifinin Meclis’e gelip gelmeyeceği soruları Cumhurbaşkanı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmadı. Bu kez Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren Bekaroğlu, “Mali disiplini de tamamen ortadan kaldıran bu yasal limit üstü borçlanma aynı zamanda bir nevi hukuksuzluk, kural tanımama anlamına gelmemekte midir?” sorusuna yanıt talep etti.
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, borçlanma limitinin aşılması nedeniyle ek bütçe teklifinin TBMM'ye getirilmesi gerektiğine yönelik verdiği soru önergesi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından “görev alanına girmediği” gerekçesiyle yanıtlanmadı.
2020 yılı bütçe kanununda belirlenen borçlanma limitinin Temmuz 2020 itibariyle 57 milyar TL aşıldığını belirten Bekaroğlu, ekonominin genel durumu ve pandeminin de etkisiyle 2020 yıl sonu borçlanma gereğinin 400 milyar TL’yi aşmasının beklendiğini ifade ederek yanıt alamadığı soruları bu kez Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sordu.
‘YASAL LİMİT ÜSTÜ BORÇLANMA HUKUKSUZLUK ANLAMINA GELMİYOR MU?’
Borçlanma limitinin aşılmasının Anayasa ihlali olduğunu ve Ek Bütçe'nin TBMM'de onaylanması gerektiğini belirten Bekaroğlu’nun, Albayrak tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesindeki soruları şu şekilde sıralandı:
- 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 4749 sayılı sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunla verilmiş bulunan toplam 154.435.108.590,00 TL’lik yasal borçlanma limitinin Temmuz 2020 ayı sonu itibarı ile 57.053.891.410,00 TL aşılması hususunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Bu durum borçlanma limiti konusunda yıllık bütçe kanunu ve ilgili 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunla yürütme organına verilen yetkinin; bütçenin gider - gelir tahminleri ve borçlanma rakamı ile ilişkilendirilmesini tamamen ortadan kaldırması anlamına gelmemekte midir?
- Yürütme organına Bütçe Kanunu ve 4749 sayılı Kanunla verilmiş bulunan borçlanma yetkisinin aşımının nedeni nedir?
- Mali disiplini de tamamen ortadan kaldıran bu yasal limit üstü borçlanma aynı zamanda bir nevi hukuksuzluk, kural tanımama anlamına gelmemekte midir?
- 4749 sayılı Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasında borçlanma limitinin yasal üst sınır olarak öngörülen 154.435.108.590,00 TL’ye kadar artırılması ile ilgili olarak öngörülen yasal prosedür uygulanmış mıdır? Bu konuda düzenlenen herhangi bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi mevcut mudur?
- İlave borçlanma ihtiyacının TBMM’ye sunulması gerekli bulunan “Ek bütçe Tasarısı” yöntemi ile giderilmesini neden düşünmediniz? Bu durum “bütçe hakkı”nın TBMM’nin elinden alınması anlamına gelmemekte midir?
- Borçlanma limitinin aşılması ile ilgili tasarruf Anayasanın 2, 87, 160. maddelerinde yer alan hükümlere aykırılık taşımamakta mıdır?
- Temmuz 2020 sonu itibarıyla gerçekleşen 139.147 Milyar TL’lik bütçe açığı rakamının başlangıçta öngörülen 2020 yılı bütçe açık rakamının (138.873 milyar TL.) 274 Milyon TL üzerinde gerçekleşmiş bulunduğu dikkate alındığında ek bütçe yasa teklifini ne zaman TBMM’nin gündemine getirmeyi düşünüyorsunuz? (DUVAR)