Bilecik Pazaryeri'nde şerbetçiotu dikim alanı ikiye katlandı

Türkiye'de sadece Bilecik Pazaryeri'nde yetiştirilen ve bira üretiminde kullanılan şerbetçiotu dikim alanı, Anadolu Efes'in 10 yıllık alım garantisi vermesi ve üretim desteğiyle ikiye katlandı. 2000 yılında 709 dekar olan şerbetçiotu dikim alanı 1500 dekara çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bira üretiminin hammaddesi olan şerbetçiotu Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişiyor. 6500 nüfuslu ilçede halkın dörtte biri geçimini şerbetçiotu ile sağlıyor.  Hammaddesinin kalitesini güvence altına almak için çiftçilere kendi tescilli şerbetçiotu çeşitlerini dağıtan ve tarım eğitimleri veren Anadolu Efes'in 10 yıllık alım garantisi vermesi ilçedeki şerbetçiotu üretimini artırdı.

Verilen destekler sayesinde 2000 yılında 709 dekar olan şerbetçiotu dikim alanı, 1.500 dekara çıktı. Ar-Ge çalışmaları sonucu 7 adet şerbetçiotu çeşidi geliştirildi, 38 farklı çeşit üzerine ise çalışmalar devam ediyor. Şerbetçiotu tarımı Pazaryeri'nde 11 liyyon TL'lik bir ekonomi yarattı.

TUĞRUL AĞIRBAŞ: TEK ALICIYIZ 

Şerbetçiotu hasadına katılan Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Biralarımızı su, maya, arpa ve şerbetçiotundan üretiyoruz. Yani hammaddelerimizin yarısı topraktan geliyor. Bu yüzden Anadolu Efes olarak tarıma büyük önem veriyor ve bu sektörü çok uzun yıllardır destekliyoruz. Sözleşmeli alım modeli ile çiftçilerimize 10’ar yıllık alım garantisi sunarak tarımsal ekonomiye sürdürülebilir katkı sağlıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk yerli firmayız. Ayrıca kendine ait iki Malt Üretim Tesisi ve bir Şerbetçiotu İşleme Tesisi bulunan tek bira şirketi olarak ülkemizde üretilen şerbetçiotunun da tek alıcısıyız. Yıllık ortalama 110 milyon TL’lik şerbetçiotu ve arpa alımıyla tarımsal ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu anlamda kendimizi sadece bir bira şirketi olarak değil aynı zamanda bir tarım şirketi olarak da görüyoruz. Kendi ziraat mühendislerimizin geliştirdiği 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçiotu çeşidimiz bulunuyor. 38 farklı şerbetçiotu çeşidi üzerinde yeni çeşitler geliştirmek için Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz."

TEK TEK ELLE KOPARILIYOR

Bira üretiminin vazgeçilmez hammaddesi olan şerbetçiotunun Latince’deki adı “humulus lupulus”. Her bir biraya kendine özgü karakteristiğini kazandırıyor. Bu bitki Mart ayından itibaren toprağın yüzeyine çıkıyor, yaz sonu, sonbahar başı gibi hasat ediliyor. Hassas bir bitki olan şerbetçiotunun tek tek elle toplanması, emek ve özen harcanması gerekiyor. Verimi giderek artan bir bitki olan şerbetçiotu ilk yıl yüzde 20, ikinci yıl yüzde 40-50, sonraki yıllarda da daha fazla verime sahip oluyor. 1 dekarlık tarlada dikili 450 adet şerbetçiotu bulunuyor. Nem oranı yüksek bir bitki olan şerbetçiotunun hasattan sonraki altı saat içinde kurutulması gerekiyor. (HABER MERKEZİ)