'Balıklar tahta kasada taşınmamalı'

Türkiye'de 6 ay aradan sonra 1 Eylül'de balık avı sezonu başladı. Av sırasında kullanılan materyallerin insan sağlığına etkisi akıllarda soru işareti kalmasına neden oldu. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak, balık sezonuyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan beslenmesinde hayvansal protein kaynağı olarak önemli bir yere sahip olan balık, içerdiği omega 3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir gıda. Ancak yapısal yönden de bozulmalara açık. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak, balıkçıların ve tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Uğur Toprak, balıkların yakalandıktan sonra sorfralara kadar gelme aşamasını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

“Balıkların tahta kasalarda taşınması kesinlikle yasak. Balıkların yakalandıktan sonra pazar yerlerine getirilmesi için köpük tabletler ya da gıdaya uygun malzemeler kullanılmalı. Gıdaya uygun belgesi alınmış plastikler de var. Pazar yerlerinde gördüğünüz yuvarlak ahşap kasalarda satış yapmak yasak. Balıklar mutlaka soğuk koşullarda saklanmalı. Bir pazar alışverişi sırasında balığın en son alınması gerekli. Hijyen kurallarına uyulmadığı taktirde zehirlenme durumu yaşanabilir. Balıkla süt ürünlerinin birlikte tüketilmemesi tavsiye edilir. Çünkü birinde bir bayatlık varsa gıda zehirlenmesine yol açabilir. Balıkları soğuk tutmak için kullanılan buz de içme suyu kalitesinde olmalı.”

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi de balık sözonuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Taze balığın gözleri konveks, parlak ve lekesiz, solungaç kapakları kapalı, solungaç lamelleri parlak kırmızı, pulları ve yüzgeçleri diri olur. Balığın kaslarına basıldığında parmağın bıraktığı iz hemen düzelmeli ve ele alındığında kuyruğu sert durmalıdır. AB ile uyum çerçevesinde diğer gıdalarda olduğu gibi su ürünleri için de gıda güvenliği uygulamalarını geliştirme çalışmaları olmuştur. 2002 yılında yayınlanıp 2006 yılında yürürlüğe giren, Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği'nin 26. maddesine göre satışı yapılacak taze su ürünleri, soğutuculu ya da buzlu, yarı kapalı ve 0 C ile +4 C arasında sıcaklığı sağlayacak ortamlarda satışa sunulmalıdır. Kullanılan su ve buz, içme ve kullanma suyu kriterlerine haiz olmalıdır. Bu tür satış yerlerinde, kafa ve iç organların ayrılması gibi kesim ve temizleme işlemleri yapılmamalıdır. Sergi, ambalaj ve benzeri amaçlar için hiçbir şekilde ahşap malzemeler kullanılmamalıdır. Bunun gibi bir çok hijyen kriterinin belirtilmesine rağmen ne soğutucu dolap, ne içme kalitesinde su kullanımı ve ne de tahta tezgahların kullanılmamasına dikkat edilmektedir. Mikrop üremesine çok uygun ve temizliği şüpheli tahta tezgahlarda ve sıcak ortamlarda toz toprak alacak şekilde açıkta satışa devam edilmektedir.”

Açıklamada balık tezgahlarında yasak olmasına rağmen hala tahta kasaların kullanıldığına da dikkat çekilerek pazar yerlerinin su ürünleri ve gıda mühendisleri tarafından denetlenmesi gerektiği de belirtildi.