Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'da çiftçilerden pirinç yetiştirmeleri istendi

Sri Lanka tarihlerinin en kötü ekonomik krizlerinden birini geçirirken, gıda kıtlığını önleme planlarının bir parçası olarak çiftçilerden daha fazla pirinç yetiştirmeleri istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sri Lanka, yaklaşık 70 yıllık en ağır ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya. 22 milyon nüfuslu adanın döviz rezervleri tükendi; yakıt, gıda ve ilaç dahil olmak üzere kritik ithalatları gerçekleştirmek için ödeme yapılamıyor. Gıda konusunda da ciddi sıkıntı yaşanan ülkede, çiftçilerden pirinç yetiştirmeleri istendi.

Reuters'in haberine göre, Tarım Bakanı Mahinda Amaraweera salı günü düzenlediği basın toplantısında “Gıda durumunun daha da kötüleştiği açık. Tüm çiftçilerin önümüzdeki beş ila on gün içinde tarlalarına adım atmalarını ve çeltik yetiştirmelerini rica ediyoruz” dedi.

Sri Lanka'nın yeni başbakanı Ranil Wickremesinghe, ağustos ayına kadar ciddi bir gıda kıtlığının olacağı konusunda uyardı ve ülkenin üretmekte zorlandığı gübrenin ithalatı için 600 milyon dolara ihtiyaç duyulacağı tahmininde bulundu.

'YETERLİ GÜBRE YOK'

Bir grup tarım uzmanına göre, önümüzdeki iki mevsimde, pirinç, çay ve mısır gibi mahsullerin herhangi birinin besin gereksinimlerini karşılamak için yeterli miktarda gübre bulunamayacak. Peradeniya Üniversitesi'nde tarım profesörü olan Buddhi Marambe, önlem alınsa bile bazı bölgelerin çeltik veriminin %50'sinden fazlasını kaybedeceğini söyledi.

Tarım Bakanı Amaraweera, 65 bin ton gübre tedarik etmek için Hindistan ile görüşmelerin sürdüğünü ve yedi ülkeye daha başvuruda bulunulduğunu söyledi. Ancak partilerin ne zaman geleceğine dair ayrıntıları açıklamadı. (DIŞ HABERLER)