Ekrem İmamoğlu: Silivri'nin kaderi bir gecede değişti

Silivri'deki atık tesisini eleştiren İBB Başkanı İmamoğlu, “Tercihler böyle abur cubur yapılırsa, bir bölgenin kaderi kötüleşebiliyor. Silivri'ye çizilen kader böyle değildi. Bir gecede değişti” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “örnek köy” ilan ettikleri Silivri ilçesine bağlı Seymen Köyü’nde vatandaşlarla buluştu.

Köy meydanında gerçekleşen buluşmada İmamoğlu’na, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Seymen Köyü Muhtarı Bahattin Gença eşlik etti. Buluşmada sırasıyla İBB yöneticileri de Seymen Köyü’ndeki projelerle ilgili çalışmaları paylaştı.

'ESKİDEN İSTANBUL'U DÜŞÜNENLER OLURDU, ÇOK DEĞİL 2009'DA KARAR ALINMIŞ'

Yetkililerin bilgilendirmesinden sonra konuşan Ekrem İmamoğlu, “Biz, köylerin hakkını alması meselesine, köyleri sadece imar alanları şeklinde gören bir anlayışa karşı duran bir anlayışa sahibiz” dedi.

Başta tarım olmak üzere, köylerin hak ettiği değere taşımak için çalışmalar yürüttüklerini belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

“Buraya bu atık depolama tesisi niçin yapıldı, neden oldu? O detaylara girmeyeceğim. Ama tercihler böyle abur cubur yapılırsa, bir anda bir bölgenin kaderi değişebiliyor veya kötüleşebiliyor. İstanbul'un Silivri'ye çizilen kaderi böyle değildi. Bu, bir gecede değişti. Bir gecede alındı, ‘Çöp işi buraya, işte başka havalimanı oraya’ falan filan. Bir kader değişti gitti. Eskiden İstanbul'u düşünenler, taşınanlar oturmuş, çalışmış, konuşmuş demiş ki; ‘Yerleşim kuzeyde daha az, oralarda atık tesisi olsun. Sonra bunları çöp yakma tesisine dönüştürelim. Atık çok az olsun.’ Bütün bunlar denmiş; kabul de edilmiş bu 2009’da. Çok eski değil yani. Ama birisi çıkmış, ‘Ben her şeyi bilirim’ demiş. Ondan sonra almış, bu işi bir alabora etmiş. Bugün kaderi değişti İstanbul'un.”

'BAZI YANLIŞLARIN TAMAMINI DÜZELTEMİYORUZ'

Geçmiş dönemde yapılan yanlışları düzeltmeye çalıştığını söyleyen İmamoğlu, “Yalnız yanlışların da tamamını düzeltemiyoruz. Çünkü, olan oldu. Kaderini değiştirmeye çalışıyoruz. Ben, buraya ilk geldiğimde iki etki beni bu sürece yönlendirdi. Dezavantajı yaşayan beldelere, köylere ya da o yöreye özel ilgi göstermemiz lazım. Birincisi bu. Ki burası, bu atık tesisinden etkileniyor. İkincisi de köylerin gelişmesi için, oralara güzel işleri aktarmamız lazım” diye konuştu.

TAŞIMALI EĞİTİM ELEŞTİRİLERİ

İBB yetkililerinden, çalışmaların verilen sürelerden önce, sonbahara doğru tamamlanmasını isteyen İmamoğlu, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve köylülerin “taşımalı eğitim sistemine” yönelik eleştirileri üzerine sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu taşımalı sistem ne yaptı biliyor musunuz? Ben, Van'daydım. Artık kız çocukları okumamaya başladı. Çünkü aileler, kız çocuklarını yollamıyorlar taşımalı sisteme. Bunu oradaki insanlar anlattı. Yıllarca, ‘Taşımalı sistemi kaldırın, bu iyi bir şey değil’ dedik. Yerinde eğitim güzeldir. Artı, bir yerde eğitimin olması demek, orada kalmayı da tetikler. Öğretmenin olması demek, öğretmenin oraya bir kültür getirmesi demek. Birçok etkileşimi vardır. Gene buralar, makul seviyede şanslı. İstanbul'un çevresindeyiz. İnanın bunun bedelini Anadolu'da birçok belde acı yaşıyor”

İmamoğlu, köylülerden gelen, “Biz de acı yaşıyoruz” sözlerine, “İnşallah bu kötülükten vazgeçerler. Okulların açılmasına biz karar veremiyoruz. Onu Milli Eğitim yapıyor. Milli Eğitim'e gidin, biraz kızın. Vermezlerse, biz seneye onları yollayacağız, biz vereceğiz onu. Merak etme. Seneye onları yollayacağız. Biz o hakkı, köylerimize tekrar kazandıracağız. Hiç kuşkunuz olmasın” diyerek karşılık verdi. (HABER MERKEZİ)