Ekvador tarihinin en kanlı cezaevi çatışması: Çete savaşında 116 ölü

Ekvador'da iki çete arasında çıkan cezaevi isyanında yüzü aşkın kişi öldü. Çatışmalarda kimi mahkumların kafasının kesildiği, kimilerininse el bombası sonucu öldüğü aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekvador'daki en büyük hapishanelerden birinde iki çete arasında çatışma çıktı. Toplamda 116 kişinin öldüğü bildirilirken çatışmanın ülkedeki en kanlı cezaevi olayı olduğu bildirildi. 

KİMİLERİNİN KAFASI KESİLDİ

Latin Amerika ülkesi Ekvador'da çıkan çete savaşları sonrasında ülke genelindeki cezaevlerinde 60 günlüğüne 'olağanüstü hal' ilan edildi. Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, dün çıkan çete savaşında 116 kişinin öldüğünü, yaralı sayısınınsa 80 olduğunu açıkladı. Guayas bölgesindeki Guayaquil kentinde bulunan Penitenciaria del Litoral'da gece saatlerinde başlayan çatışmalarda kimilerinin 'kafalarının kesildiği, kimilerinin vurularak kimilerinin de çatışmalarda aldıkları yaralar sonucu öldüğü' söylendi.

'KOĞUŞLARA GİRMEK KOLAY OLMADI'

Cezaevi Sistemi Genel Direktörü Bolivar Garzon ise hapishanelerde kontrolü güçlükle ellerine alabildiklerini vurguladı: "Koğuşlara giriyoruz, kolay olmadı, polis yerel saatte 14.00'te kontrolü sağladı ama dün gece başka olaylar, patlamalar oldu." Çeteler arasındaki çatışmalarda el bombalarının da kullanıldığı bildiriliyor. Garzon, organize suç örgütleri arasında çıkan çatışmaların korkunç seviyelere ulaştığını kaydetti. 

İLK DEĞİL

Mahkumların yakınları ise çatışma haberlerinin ardından cezaevine akın etti, bilgi ve güvenlik teminatı talep ettiler. Hükümet çatışmalarda ölen ya da yaralanan mahkum yakınlarına yardım edileceğini söyledi. Bununla birlikte Ekvador yönetimi cezaevi çevresindeki askeri varlığını güçlendirdi. Mahkum yakınlarının cezaevi dışarısındaki güvenlik güçlerine ve ambulanslara saldırdığı görüntülendi. 

Penitenciaria del Litoral'daki çatışmalar ülke tarihinin en kanlı cezaevi çatışması olarak tarihe geçse de Ekvador için bir ilk değil. Benzeri çatışmalar bu yıl ilk olarak Şubat ayında yaşanmış ve 79 kişi ölmüştü. Ardından Temmuz ayında çıkan çete çatışmasında 22 kişi vefat etmişti.