Ekvador'da başkan adayına suikast davasında 5 sanığa hapis cezası

Ekvador'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden devlet başkanı adayı Villavicencio'nun ölümüne ilişkin davada, iki sanık 34 yıl 8 ay, üç sanık ise 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun uğradığı suikast sonucu ölmesine ilişkin açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, Ağustos 2023'te seçim öncesi yaşanan cinayete ilişkin dün açıkladığı kararında, beş sanık hakkında 12 yıldan 34 yıla kadar değişen hapis cezalarına hükmetti.

Villavicencio, ağustos ayında katıldığı bir seçim etkinliğinden ayrıldığı sırada silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti. Üç üyeli mahkeme heyetinden Milton Maroto'nun okuduğu karar uyarınca, savunma ve iddia makamları için karara istinaf yolu açık. 

SAVCILIK: EN AZ İKİ SANIK, ÇETE ÜYESİ

Reuters haber ajansının aktardığına göre, haziran ayında başlayan davada, iddia makamı, sanıklardan en az ikisinin 'Los Lobos' isimli çeteye üye olduğunu savunmuştu. Söz konusu örgüt, ocak ayında Devlet Başkanı Daniel Noboa tarafından 'terörist' oldukları ilan edilen 22 çeteden biriydi. Başsavcılığa göre, 'El Invisible' (Görünmez) lakabıyla da bilinen sanık Carlos Edwin Angulo Lara, hapishaneden Villavicencio'nun öldürülmesi emrini verdi. Laura Dayanara Castillo ise suikast planının 'lojistik' tarafından sorumluydu. 

Mahkeme, 12 Temmuz Cuma günü verdiği kararında, bu iki sanığın 34'er yıl, 8'er ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Diğer üç sanık Erick Ramirez, Victor Flores ve Alexandra Chimbo'ya ise 12'şer yıl hapis cezası verilmesine karar verildi. 

SUİKAST TALEBİNİN KİMDEN GELDİĞİ SORUŞTURULUYOR

Aynı zamanda gazeteci olan Fernando Villavicencio, yaptığı haberlerle ülkedeki yolsuzluk vakalarını ve organize suç örgütleriyle siyasetçiler arasındaki bağları ifşa etmişti. Gazeteci, bu sebeple tehditler alıyordu. Villavicencio'nun öldürülmesinin ardından silahlı saldırganlardan biri olay yerinde öldürülmüş, çoğu Kolombiya vatandaşı diğer yedi şüpheli de ekim ayında tutuklu yargılandıkları cezaevlerinde öldürülmüştü. Savcılık, cinayet talebinin kimden geldiğinin tespit edilebilmesi için ayrı bir soruşturma yürütüyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)