Ekvador'da mahkeme kararı: Nehrin hakları ihlal edildi

Ekvador'da çevre hakları savunucuları başkent Kito'nun içinden geçen nehrin haklarının kirlilik dolayısıyla ihlal edildiğini söyleyerek yargıya başvurdu. Mahkeme başvuruyu haklı buldu.

Fotoğraf: Temsili - Donald Tong/ Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Ekvador'da bir mahkeme, başkent Kito'nun içinden geçen nehrin haklarının çevre kirliliği dolayısıyla ihlal edildiğine hükmetti. Kito şehir yönetimi, mahkemenin Machángara Nehri gibi doğa alanlara tanınan anayasal haklara dayanarak aldığı hak ihlali kararını temyize götürdü. Ülkedeki çevre hakları savunucuları ise mahkemenin verdiği kararı 'tarihi' sözleriyle tarif etti. 

The Guardian'ın aktardığına göre, Machángara Nehri adına suç duyurusunda bulunan 'Kitu Kara' isimli platformdan Darío Iza, konuya ilişkin olarak, "Bu, tarihi (bir karar) çünkü nehir, Kito'nun içinden akıyor ve etkisi dolayısıyla insanlar ona çok yakın yaşıyor" dedi. Mahkeme, şehir yönetiminin temyiz başvurusunun incelenmesine karar verirken, yerel hükümetin aynı zamanda Machángara'nın temizlenmesi için bir plan geliştirmesi gerekecek.

'VADİ VE YAMAÇLARDAN GELEN BİNLERCE TON ÇÖPÜ TAŞIYOR'

Kaynağını And Dağları'ndan alan Machángara Nehri, yaklaşık 2,6 milyon nüfusa sahip kentin çöplerini taşımak durumunda kalıyor; nehir, başkent Kito'ya ulaşana kadar neredeyse hiçbir arıtma işlemi görmemiş sular da sularına karışıyor. Doğa Hakları Küresel İttifakı'na göre, "Nehir, vadilerden ve yamaçlardan gelen tonlarca çöpü taşıyor."

Ortalama oksijen seviyesinin yüzde iki olması ise Machángara Nehri'nde yaşamaya çalışan canlıların hayatta kalmasını zorlaştırıyor. Latin ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde yaşayanların temiz bir çevrede yaşama anayasal hakları bulunuyor; ancak, Ekvador'da durum biraz daha farklı. Ekvador, doğal alanların kirletilmemesi veya benzeri olumsuz bir muameleye maruz kalmaması hakkını yasal güvence altına alan birkaç ülkeden biri.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)