El öptüren şeyh mi belediye başkanı mı?

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerdeki kişinin İngiltere'nin Brighton şehrinin yeni belediye başkanı olduğu iddia edilse de video üzerinde yapılan inceleme gerçeğin farklı olduğunu gösterdi.

Görseller: Teyit.org
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan bir videoda yer alan kişinin İngiltere'nin Brighton şehrinin yeni belediye başkanı olduğu ileri sürüldü. Söz konusu görüntüler üzerinde yapılan inceleme ise gerçeğin çok daha farklı olduğunu ortaya koydu.

Doğrulama platformu Teyit.org'un araştırmasına göre, görüntüde etrafındaki kalabalığın elini öptüğü sakallı ve sarıklı bir kişi görünüyor. Videodaki kişiyi araştırmak için tersine görsel arama yöntemine başvurmak üzere ekran kesitleriyle arama yapıldığında, videonun ilk olarak @aslamiyafoundation isimli TikTok hesabında paylaşıldığı görüldü. 6 Haziran 2024 tarihinde paylaşılan iddia videosuna, "Öğrenciler Bedford camiinde Müslüman etkinliğinde öğretmenini selamlıyor” ifadeleri eklenmiş. Devam eden açıklamada görüntüdeki kişinin Brighton belediye başkanı olduğuna dair bir detay bulunmuyor.

VİDEODAKİ KİŞİ MÜSLÜMAN TOPLUMUNUN ŞEYHİ

Aslamiya Foundation (Aslamiya Vakfı) anahtar kelimelerini kullanarak yapılan aramada da aynı hesabın YouTube sayfasına ulaşılabiliyor. Sayfanın tanıtımında İngiltere’de faaliyet gösteren Pakistanlı bir Müslüman cemaati olduğu bilgileri yer alıyor. İçeriklerde iddia videosundaki kişinin de farklı açılardan kaydedilmiş çok sayıda görüntüsü bulunuyor. Videoların odak noktasında olan kişiden Şeyh diye bahsedilmiş ve isminin Şeyh Sufi Muhammad Asghar olduğunu belirten paylaşımlar yapılmış. 

Farklı zamanlarda çeşitli etkinliklerde görünen kişinin Brighton belediye başkanı olduğuna dair herhangi bir ifade bu videolarda da geçmiyor. Diğer bir deyişle, iddia videosundaki kişi bir Müslüman toplumunun şeyhi olan Sufi Muhammad Asghar. 

BRIGHTON BELEDİYE BAŞKANI MOHAMMED ASADUZZAMAN

İngiltere’de iki komşu şehir olan Brighton ve Hove tek bir idare altında birleştirilmiş üniter bir bölge. Ülkedeki yerel yönetimlerde genellikle yerel meclisten seçilen bir belediye başkanı ve kabine yöneticisi bulunuyor. Meclis üyeleri 4 yıllık süreler için seçiliyorlar. Bu üyeler şehrin belediye başkanını seçme görevine sahipler. Brighton ve Hove Belediyesi meclis üyeleri tarafından Mayıs 2023'te Mohammed Asaduzzaman yeni belediye başkanı seçilmiş. 

Brighton’daki ilk Müslüman belediye başkanı olan Asaduzzaman’ın Güney Asya ülkesi Bangladeş'teki kamu hizmetleri görevlerinde bulunduktan sonra 1995 yılında Brighton'a geldiği ve 30 yıl boyunca burada yaşadığı belirtilmiş. Mohammed Asaduzzaman'a ait fotoğraflarda da iddia videosunda görünen kişi olmadığı anlaşılıyor. Teyit'in ulaştığı Brighton ve Hove kent meclisi de videodaki kişinin belediye başkanları olmadığını doğruladı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)