Elazığ'da kiralar 25 bin liraya dayandı

Elazığ'da 3+1 bir evin kirası 25 bin liraya kadar çıktı. Emlak uzmanları, kiralardaki yükselişin devlet müdahalesi ile düşmesi gerektiğine inanıyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ - Ardı ardına depremler yaşayan Elazığ’da, yeni binalar yapılsa da kira fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. Her mahalleye göre farklılık gösterse de Elazığ'da 3+1 bir evin ortalama kirası 9 bin ila 27 bin lira arasında değişiyor.

Emlak uzmanları çözümün devletin güdümünde, ekonomik koşullara uygun fiyat artışları ile sağlanacağı görüşünde.

'İNSANLARIN GELİRİ TÜFE'YE GÖRE ARTMIYOR'

Konuyla ilgili olarak emlak danışmanı Savaş Karadağ, kira fiyatlarının belirlenmesinin bir tarafın insafına bırakılmasının sorunu daha da derinleştireceğini belirtti. Devletin bir an önce bu konuda gereken tedbirleri alması gerektiğinin altını çizdi. Geçtiğimiz iki yıl boyunca yüzde 25 sınırının kiracıyı korurken ev sahibini zora sokan bir uygulama olduğunu ifade eden Karadağ "Kiralara yüzde 25 kota koyulması da bunun kaldırılması da mağduriyettir. Elazığ ardı ardına üç büyük depremi yaşadı. Konut stokunda ciddi bir sıkıntı meydana geldi. TOKİ eli ile yapılan evler vatandaşlara teslim edildikçe bu sorunun azalmasını ümit ederken bu kez de enflasyonist ortamda vuku bulan fahiş kira oranları vatandaşları zora sokuyor" dedi.

Ev kiralarında TÜFE’ye göre fiyat belirlenmesinin sorunu çözmeyeceğini de sözlerine ekleyen Karadağ, şöyle devam etti: "Her ne kadar TÜFE'ye endekslense de insanlarımızın büyük bir kısmının geliri, TÜFE'ye göre artmıyor. Yüzde 25 kira artışı ortadan kaldırılınca zamlar şu anda bir keyfiyete bağlandı. Birçok ev sahibi kira için normalin üzerinde bir rakam belirleyebilir. Elazığ standartlarında kiralar 15-20 bin liradan aşağı değil. Ama bir sonraki yıl ortalamasına baktığımızda enflasyonu da göz önüne bulundurduğumuzda 35-40 bin lira gibi rakamlar işten bile olmayacak. Buna iktidarımızın, hükümetimizin bir an önce önlem alması gerekmektedir."

'ETKİLERİ YILLARCA SÜRECEK'

Emlak uzmanı Çiğdem Sudan deprem sonrasında göç alan Elazığ’da, hala konut sıkıntısının devam ettiğini belirtti. Sudan, mevcut konutların talebe yetmediğini belirterek "1 Temmuz itibarıyla kira artışları yüzde 65,7'ye çıkartıldı. Yüzde 25 iken de uyan insanların sayısı çok fazla değildi. Ara zam yapan mal sahipleri oldu. Ya da çifte zam yapan mal sahipleri oldu. Kira artışlarında kendi aralarında anlaştıkları gibi yapanlar oldu. 1 Temmuz itibariyle yüzde 65 olarak yürürlüğe girdi. Mesela 15 bin lira kira veren bir vatandaşın bir yıl sonraki kira artışı neredeyse 9 bin 700 lira civarında olacak. Bu da kiracılar için ev sorununu daha da derinleştirebilir. Bu şekilde devam eder mi? Hem kiracılar mağdur olur, hem de ev sahipleri" diye konuştu. 

Konuyla ilgili olarak konuşan kentsel dönüşüm uzmanı avukat Erdem Çınar, Elazığ’da depremlerden sonra kira artışlarında büyük farklar olduğunu da kaydetti. Çınar, o süreçte ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı davalarının arttığını söyledi. Kira artışlarında enflasyonist ortamın etkilerinin göz ardı edilemeyeceğini belirten Erdem Çınar, 1 Temmuz ile kaldırılan yüzde 25 zam uygulamasının etkilerinin yıllarca süreceğini de sözlerine ekledi.

Çınar konuyla ilgili şunları söyledi: "‘TÜFE oranlarına göre artış, mevcut kira bedeli üzerinden yapılacaktır. Mevcut kira bedeli de yüzde 25'lik zam uygulaması nedeniyle oldukça düşük olduğundan, TÜFE oranlarına göre yapılacak artış da emsallerine göre düşük kalacaktır. Bu durumda da ev sahiplerinin büyük çoğunluğu tarafından 5 yılını dolduran kiracılar aleyhine kira tespiti davaları açılacaktır. Bu şekilde yargının iş yükü artacaktır. Netice olarak yüzde 25'lik kira zammı uygulaması kiracılarla ev sahipleri arasında hukuk ve hatta ceza davaları açılmasına yol açmıştır. Enflasyonun düşürülmesi amacıyla yapılan yüzde 25'lik kira zammı uygulaması enflasyonun piyasa şartlarına uygun olmadığından enflasyona herhangi bir etkisi olmamıştır. Yargının iş yükünün artmasına yol açmıştır."