Elektrik işçileri 4 ilde iş bıraktı: Alın terimizin karşılığını istiyoruz

Uluğ Enerji çalışanları, 4 ilde iş bıraktı. Toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığı nedeni ile iş bırakan işçiler, “Sadaka değil, emeğimizin, alın terimizin karşılığını istiyoruz” dediler.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - DİSK Enerji-Sen’in örgütlü olduğu Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale illerinde faaliyet gösteren Uluğ Enerji çalışanı işçiler, bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar.

2021 yılında Limak Yatırım tarafından İngiliz yatırım fonu Actis'e devredilen Uluğ Enerji'de örgütlenme sürecini tamamlayan DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyesi işçiler, ilk toplu iş sözleşme görüşmelerinde çıkan uyuşmazlığa tepki olarak iş bırakma ve yavaşlatma eylemi yaptılar. Çanakkale’de Biga, Çan ilçeleri ile kent merkezinde bulunan arıza birimi işçileri eyleme katıldılar.

'DERDİMİZ GEÇİM SIKINTISI'

Biga’da eyleme katılan işçilerden biri asgari ücret ile geçinemediklerini dile getirerek, "Toplu iş sözleşmesi ocakta bitti. Şu an maaş, asgari ücret. Geçim sıkıntısı çekiyoruz. Uludağ Elektrik çalışanları olarak maaşların düşüklüğü ve çalışma şartları yüzünden iş bırakma eylemi yapıyoruz” dedi.

'TALEBİMİZLE, İŞVERENİN TEKLİFİ ARASINDA YÜZDE 10-15 FARK VAR'

İş bırakma eylemi nedeni ile Çanakkale’de bulunan Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanı ve sendika avukatı Murat Altun, şirket bünyesinde 4 ilde toplam 1700’e yakın üyeleri bulunduğunu ifade ederek, bir yıllık örgütlenme süreci sonunda, kasım ayında yetkiyi aldıklarını ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başladığını söyledi.

İki aylık toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve arabuluculuk sürecinin anlaşmazlıkla bittiğini aktaran Altun, “Şimdi süreç hakemde devam ediyor. Bize verilen teklifle bizim talebimiz arasında yüzde 10-15’lik bir fark var” diye konuştu.

'ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ GREV YASAĞININ ARKASINA SIĞINMIYORUZ'

Enerji sektöründe grevin yasak olduğunu, ancak bu yasağın arkasına sığınmadıklarını, emek mücadelesini sürdürdüklerini ifade eden Altun, “Toplu iş sözleşmesi sürecine ilişkin biz de kısmi bir iş bırakma eylemini gerçekleştiriyoruz. İrademizi ve tepkimizi gösterebileceğimiz bir ara formda, iş bırakma/iş yavaşlatma eylemi içindeyiz. Eylemimize 400’e yakın arıza personeli katıldı. Üç vardiya çalışılıyor. Bu üç vardiyada, sabah vardiyası, işe geldiğinde sadece acil durumlardaki arızalara müdahale ediyor. Diğer iki vardiya da kapıda bekleme şeklinde iş bırakma, iş yavaşlatma gibi bir form ile tepkilerini gösteriyor” dedi.

'ARALIK AYINDAKİ MAAŞLAR ASGARİ ÜCRETİN DE ALTINDA KALDI'

Çalışma koşullarının çok kötü olduğunu söyleyen avukat Murat Altun, işçilerin 'çok tehlikeli' iş sınıfında oldukça zor koşullarda çalıştığını belirtti. 

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun çalışma koşullarının sağlanması konusunda da mücadele ettiklerini söyleyen Altun, “Çalışma koşulları konusunda önemli bir mesafe kat ettik, şirket bu anlamda zorluk çıkarmadı. Ancak şu anda ücretler konusunda bir anlaşmazlık söz konusu. Geçtiğimiz aralık ayında 5 bin 400 liraya çalıştılar, ikramiyeler, fazla mesailer çıktığında asgari ücretin altında maaş alıyorlardı. Türkiye’de 21 dağıtım bölgesi var, bu bölgeler içerisindeki en düşük ücret alan yerlerden biriydi burası" ifadelerini kullandı.

'SADAKA DEĞİL, EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ'

Sendikanın hukuk ve TİS sekreteri Sedat Yılmaz ise geçen yıl mart ayında başlayan örgütlenme sürecimizi kasım ayında tamamlayarak hak alma mücadelesine başladıklarını dile getirdi.

“Yıllar içinde haklarımızı kaybettik. Artık biz de ‘yeter’ dedik. Toplu iş sözleşmesi sürecini yürütüyoruz. Şu anda da bu süreçte yaşanan tıkanmayı gidermek için de biz işçiler olarak mücadele yürütüyoruz. Sadaka istemiyoruz, emeğimizin, alın terimizin karşılığını istiyoruz” şeklinde konuştu.