Elektrik zammı zarar ettirdi, 600 dokuma tezgahı şalter kapattı

Denizli'nin Babadağ ilçesinde geçimini dokumacılıkla sağlayanlar, yüksek elektrik zamları sonrası üretimi bıraktı, 600 dokuma tezgahı kapandı. Dokumacılar günlerini kahvede geçirmeye başladı.

Milletvekili Yasin Öztürk, dokumacıların durumunu sosyal medya hesabından paylaştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek elektrik zamları, üretimi de vurdu. Denizli’nin Babadağ ilçesi ve köylerinde şalterler, yüksek elektrik zammı sonrası kapandı. 6 bin 500 kişilik ilçede küçük üreticiler işyerlerini kapattı, çalışanları eve yolladı, onun yerine kahvede zaman geçirmeye başladılar.

İlçede tüccarın sağladığı ipliklerle fason bez üretimi yapan dokumacılar, atkı başına 51 kuruş olan fiyatın 65 kuruşa çıkarıldığını fakat aradaki farkın elektrik faturasının ancak yüzde 20'sini karşılayabildiğini söyledi. Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre zarar ettiklerini söyleyen dokumacılar, tüccarlardan ücret artırımı istedi ama yeni fiyat alamadı. Enflasyon nedeniyle de makine ekipmanları, yağ ve diğer giderler arttı.

GEÇEN YIL OCAKTA 2500 LİRA OLAN FATURA 12-13 BİNE ÇIKTI

600 tezgahın kapandığı Mollaahmetler köyünden dokumacı Mehmet Kılıç, kendilerini ziyaret eden İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'e, elektrik faturalarındaki artışı şöyle anlattı:

Geçen yıl ocak ayında 2 bin 500 lira elektrik faturası ödedim. Kasım ayında fatura 5 bin lira geldi. Şimdi çalıştırsam 12-13 bin lira gelecek. 7 tezgahtan bir ay boyunca 20 bin lira ciro yapıyorum. Yarısından fazlası elektriğe gidecek. Üç çalışanım var. Ne Bağ-Kur'umu ne de sigortamı ödeyebiliyorum. Elimizden ekmeğimizi aldılar. Böyle şey olmaz, yüzde 127 zam nedir?"

KREDİLERİ ÖDEYEMİYORUZ

Dokumacı Melek Kavlak ise yüksek elektrik faturaları nedeniyle tezgahları kapatmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Bir buçuk ay önce makinelerimizi kapatmak zorunda kaldık. Çalıştırırsak elektrik faturasını ödeyemiyoruz. Kredi çektik ödeyemiyoruz. Atölye yaptık borcumuzu ödeyemiyoruz. Bakalım sonu nereye kadar gidecek" dedi.

BİR AY ÇALIŞSAM 50-60 BİN LİRA ZARAR EDİYORUM

Dokumacı Seyhan Pazarcı ise “10 kişi çalıştırıyorduk, evlerine gönderdik. Dayanma şansımız yok ama açma şansımız hiç yok. Bir ay çalışırsam 50-60 bin lira zarar ediyorum” diyerek, içine düşürüldükleri açmazı anlattı.