Elon Musk’ın taklit etmek istediği ‘her şeyin uygulaması’: WeChat nedir?
Elon Musk, ismini 'X' olarak değiştirdiği Twitter'a yeni iletişim ve finans özellikleri getireceklerini açıkladı. Peki, Musk'ın övdüğü ve Twitter'ı dönüştürmeye çalıştığı WeChat nedir?
DUVAR - Elon Musk bu hafta Twitter’ın adını 'X' olarak değiştirdi. Bu adım, Musk’ın Çin’deki mega uygulama 'WeChat’i taklit etme girişiminin en yeni adımı olarak değerlendirildi. Musk, Ekim 2022'de 44 milyar dolara aldığı şirketi çok daha büyük bir platforma dönüştürmek istediğini daha önce de söylemişti. Sohbet, çöpçatanlık, ödeme, sosyal medya ve taksi çağırma gibi hizmetleri tek bir uygulama içinde sunması nedeniyle 'her şeyin uygulaması' olarak anılan WeChat’i öven Musk, “Twitter’ı ona yakın bir hale getirebilmek bile inanılmaz büyük bir başarı olur” demişti. Musk, bu hafta da X’te yaptığı bir paylaşımda, önümüzdeki aylarda uygulamaya yeni iletişim ve finans özellikleri getireceklerini duyurdu.
Peki, WeChat nedir ve Elon Musk bu uygulamayı neden taklit etmek istiyor?
2011 YILINDA PİYASAYA SÜRÜLDÜ, 'SÜPER UYGULAMA'YA DÖNÜŞTÜ
BBC'den Peter Hoskins ve Fan Wang'ın haberine göre, teknoloji devi TenCent tarafından 2011’de piyasaya sürülen WeChat, 1,4 milyar nüfuslu Çin’de neredeyse herkes tarafından kullanılıyor. Uygulama bir 'süper uygulama' olarak da biliniyor. Uygulamanın içinde mesajlaşma, sesli ve videolu görüşme, sosyal paylaşım yapma, yemek siparişi verme, oyun oynama ve çöpçatanlık hizmetleri yer alıyor. Yani WhatsApp, Facebook, Apple Pay, Uber, Amazon, Tinder ve çok daha fazla uygulamanın bir araya gelmiş hali gibi kullanılıyor. Çin’de bu uygulama günlük hayatta o kadar yaygın kullanılıyor ki onsuz bir yaşam neredeyse imkansız.
İlk başta WhatsApp gibi bir mesajlaşma platformu olan WeChat’in en çok kullanılan özelliklerinden biri de Facebook gibi paylaşım yapılabilen sosyal arayüzü. Cüzdan özelliğinde ise kullanıcılar QR kodlarla ödeme yapabiliyor, faturalarına ödeme talimatı verebiliyor, yatırım yapabiliyor ve hatta kredi çekebiliyor. Çin hükümetinin bazı hizmetleri de uygulamaya entegre edilmiş durumda. Bunlar arasında sosyal güvenlik bilgilerini kontrol etme, trafik cezası ödeme veya hastane randevusu alma gibi hizmetler var. Pandemi sırasında ise bu uygulamadan bir kod almadan ülke içinde seyahat etmek mümkün değildi.
NE GİBİ DEZAVANTAJLARI VAR?
Öte yandan bir uygulamanın içinde bu kadar fazla hizmetin yer almasının dezavantajları da var. Pratik açıdan, WeChat cep telefonunda onlarca GB’lık yer kaplıyor. Uygulamanın hayatın her alanında kullanılmasıysa Çin hükümetinin sansür ve gözetim faaliyetleri nedeniyle endişe uyandırıyor. Çin’de BBC gibi medya kuruluşlarının yanı sıra Facebook ve X gibi sosyal medya uygulamaları da yasaklı. Devletin interneti böylesine kontrol etmesi nedeniyle WeChat’te hükümet aleyhinde konuşmak çok riskli görülüyor.