Elon Musk'tan Avustralya'ya: 'Faşistler'

Milyarder iş insanı Elon Musk, Avustralya'da sosyal medyada yanlış bilgi ve dezenformasyonu engellemek amacıyla hazırlanan yasa tasarısına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya hükümeti, sosyal medya platformlarında yanlış bilgi ve dezenformasyonu engellemek amacıyla hazırladığı yeni yasa tasarısını dün kamuoyuna tanıttı. Tasarı, federal hükümet yetkililerine, yanlış bilgi ve dezenformasyonun önlenmesi için sosyal medya şirketlerine 'baskı' yapma imkanı sunuyor. Sosyal medya platformu X'in (eski adıyla Twitter) sahibi Elon Musk ise bu tasarıya, yine X hesabından tek kelimelik bir yanıt verdi. Musk, ilgili bir paylaşımı alıntılayarak "Faşistler" diye yazdı.

AVUSTRALYALI VEKİLDEN MUSK'A TEPKİ: 'ÇATLAK...'

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Avustralya Temsilciler Meclisi üyesi Stephen Jones, Elon Musk'ın Avustralya hükümetine yönelik 'faşist' suçlamasının 'çatlak bir ifade' olduğunu söyleyerek, tasarının 'egemenlik' ile ilgili olduğunu söyledi.

ABC News Breakfast sabah programında açıklamalarda bulunan Jones, 'Avustralya halkını sahtekarlar ve suçlulardan korumak için yasa yapma hakkını kullandıklarını' söyledi. Jones, "Elon Musk'ın ya da herhangi birinin ifade özgürlüğü namına sosyal medya platformlarında her yıl Avustralyalıların milyarlarca dolarını çalan dolandırıcılık amaçlı içeriklerin yayınlanmasında sorun olmadığını düşündüğüne inanamıyorum" dedi. 

Bu platformlarda 'deepfake içerikler, çocuk pornosu, cinayetlerden yapılan canlı yayınlar' gibi içeriklerin de paylaşıldığını belirten Jones, "Özgür ifade, ona göre bu mu?" diye sordu.

YASA TASARISI NE GETİRECEK?

Sosyal medya şirketlerinin 'yalan haberlerin yayılmasına izin verdikleri' gerekçesiyle mercek altına alınabilmesine olanak sağlayacak yasa tasarısıyla birlikte Avustralya hükümeti, şirketlere bu konuya ilişkin yüksek meblağlarda cezalar verebilecek.

AA'nın aktardığına göre, yasa tasarısı, Avustralya İletişim ve Medya Kurumu'na (ACMA), sosyal platformlardan kayıtlarını saklamalarını ve teslim etmelerini isteme yetkisi de sağlayacak. Avustralya İletişim Bakanı Michelle Rowland, ülke halkının yüzde 75'inin yanlış bilgi ve dezenformasyonun etkilerinden endişe duyduğunu belirtti. Dijital platformlardaki yanlış bilgi aktarımının çok hızlı gelişebildiğine dikkati çeken Bakan Rowland, bunun Avustralya halkı için çok olumsuz etkileri bulunduğunu vurguladı.

Rowland, ACMA'ya dijital platform sistemlerinin ve süreçlerinin etkinliğini gözden geçirme yetkisi verecek yasa tasarısının, platformların Avustralyalılara sağlanan hizmetlerindeki yanlış ve dezenformasyondan korumak için aldıkları tedbirler konusunda şeffaflığı arttıracağını kaydetti. Rowland ayrıca dijital platformların ihlal durumunda küresel cirolarının yüzde 5'ine kadar cezalara tabi tutulabileceğini aktardı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)