Emek Partisi Ordu İl Örgütü: Bir kilo fındığın fiyatı 180 TL olmalı
Emek Partisi Ordu İl Örgütü, "Fındığın maliyeti 123,73 TL, enflasyon hesaplandığında bir kilo fındığın fiyatı 180 TL olmalıdır. Bu rakamın altı kabul edilemez" açıklaması yaptı.
DUVAR - Emek Partisi Ordu İl Örgütü, yaptığı basın açıklamasında, “Eğer 'emek bizim, ekmek bizim' diyerek ürünümüze sahip çıkmazsak, fındık üreticisi de düşük fiyatlarla karşı karşıya kalacaktır. Ürünümüz olan fındık için yaptığımız maliyet hesabı 123,73 TL'dir. Yeni sezon alımı başladığında enflasyon hesaplandığında bir kilo fındığın fiyatı 180 TL olmalıdır" fındık üreticisinin cebinden çalınan paradır ve kabul edilemez" denildi.
Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, basın açıklamasında şunları söyledi:
“Bugün buraya fındığın maliyet hesabını ve buna göre taban fiyatının ne olması gerektiğini açıklamaya geldik, ancak elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammı protesto etmeden önce ana konuya açıklık getirmemiz doğru olmaz. Temmuz ayında işçiler ve emekliler yaşanabilir bir artış beklerken, yüzde 38 elektrik zammıyla temmuzda yapılan artışların bir kısmı şimdiden eridi. İktidarın sermayeye hizmet yarışı, elektrik zammıyla bir kez daha tescillenmiş oldu. Fındığın fiyatını arıcılar veya tüccarlar değil, fındığın fiyatını, fındığa emek veren ve ter döken üreticiler belirlemelidir. Çay üreticisinin 18,19 TL'ye maliyet ettiği ve 25 TL fiyat beklediği yaş çaya 19 TL fiyat verildi. Buğday üreticisinin 10,41 TL'ye maliyet ettiği buğdaya ise 9,25 TL fiyat verildi. Tarım desteklemeleri azalırken girdi maliyetleri artıyor; bu durumda açıklanan ürün fiyatları, üretici giderlerini karşılamaktan uzak kalıyor.
Eğer 'emek bizim, ekmek bizim' diyerek ürünümüze sahip çıkmazsak, fındık üreticisi de düşük fiyatlarla karşı karşıya kalacaktır. Fındık hasadı yaklaşırken fiyatlar bilinçli ve sistemli bir şekilde aşağıya çekilmektedir, 110-115 TL'ye kadar düşürüldü. TMO'nun 130 TL'ye kadar fındık satış fiyatı açıklaması yedi sezondur fındık fiyatının 120-130 TL aralığında açıklanmaması anlamına gelmektedir; bu durum kabul edilemez. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Fındığın maliyetini, üretmek için emek veren, ter döken ve girdi maliyetlerini karşılayan fındık üreticisi belirlemelidir. Devlet, TMO aracılığıyla alım sınırı koymadan, randevu almadan üreticiyi dinlemeden üreticinin fındığını almalıdır. Piyasa düşük veya serbest piyasada fındık fiyatı bu denerek, düşük fındık fiyatlarının dayatılması engellenmelidir. Emeğimize ve ürünümüze sahip çıkmaktan başka çaremiz yok.
Ürünümüz olan fındık için yaptığımız maliyet hesabı 123,73 TL'dir. Maliyetin üzerine yüzde 25 kar ve yüzde 5 insanca yaşam standartları eklendiğinde 160,91 TL fındık alım fiyatı karşımıza çıkmaktadır. Bu hesaplamalar enflasyon farkını içermemektedir. Yeni sezon alımı başladığında enflasyon hesaplandığında bir kilo fındığın fiyatı 180 TL olmalıdır. Bu rakamların altında yapılan fiyatlar fındık üreticisinin cebinden çalınan paradır ve kabul edilemez."