Emek ve Özgürlük İttifakı olarak seçime girecekler

Emek ve Özgürlük İttifakı, seçim ittifakı konusunda anlaşmaya vardı. Yapılan açıklamada, seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındığı ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Emek ve Özgürlük İttifakı’nın HDP Genel Merkezi’nde devam eden toplantısında ittifaktaki siyasi partiler seçim ittifakı konusunda uzlaşıya vardı. 

Yapılan açıklamada, seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındığı ifade edilerek şunlar ifade edildi: “Mücadele ittifakı olarak başlattığımız süreci, genişleyerek bir seçim ittifakı haline de getirmek üzere bir irade ortaya çıktı. Seçime, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındı. Teknik çalışmalarda HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak.”

YENİ YAŞAMI İNŞA EDECEĞİMİZİ TAAHHÜT EDİYORUZ

Emek Özgürlük İttifakı Sonuç Bildirgesinde deprem ve sel felaketleri, derinleşen krizler, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerindeki tutumumuzdan oluşan gündem başlıklarını görüşmek üzere bir araya gelindiği ifade edilerek, “Emek ve Özgürlük İttifakı olarak bu halk ve doğa düşmanı iktidarı ve felaketlere zemin hazırlayan düzeni değiştireceğimizi, sorumlularından hesap soracağımızı ve insan onuruna yaraşır bir yeni yaşamı inşa edeceğimizi taahhüt ediyoruz” denildi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KARARI BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLANACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili geniş çaplı bir tartışma yürütüldüğü ifade edilen bildirgede, “Depremden sonra cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecini tekrar değerlendirme kararı almıştık. Bugün yürüttüğümüz tartışma neticesinde oluşan ortak tutumumuzu en kısa zamanda bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşma kararı aldık” denildi.

 

PARTİ KURMAYLARI TOPLANDI

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim gündemli toplantısı başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, ittifak bileşenlerinden Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Genel Sekreteri Emre Öztürk, Parti Sözcüsü Özge Akman, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca ve Juliana Gözen, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu, yöneticileri Erdal Ataş ve Dilşat Cambaz Kaya, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Parti Sözcüsü Sera Kadıgil ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Tayip Temel, Tuncer Bakırhan ve Sultan Özcan katıldı.

TOPLANTININ İLK YARISINDA UZLAŞILAMADI

İttifakın parlamento seçimine hangi yöntemle gireceğinin tartışıldığı toplantıda HDP’nin MYK toplantısında alınan parlamento seçimlerine tek parti ve ortak liste ile girilmesi kararı müzakere edildi. HDP temsilcileri, ittifaktaki diğer siyasi partilere parlamento seçimine tek parti ve ortak listeyle girilmesinin ittifak açısından daha avantajlı olacağını, daha fazla sayıda milletvekiline ulaşılacağını söyleyerek bu yöndeki önerilerini sundu. Seçime ittifak çatısı altından kendi amblem ve logolarıyla girme kararı alan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) temsilcileri kendi aday ve amblemleriyle girilmesi gerektiği konusundaki görüşünü dile getirdi. EMEP de TİP’le benzer yönde görüş bildirdi. Yürütülen müzakere sonucunda iki parti uzlaşı sağlayamayınca toplantıya ara verildi.

ÜÇ PARTİNİN BAŞKANLARI BİR ARAYA GELDİ

Verilen arada EMEP, HDP ve TİP genel başkan ve eş genel başkanlarının bir araya gelerek müzakereyi derinleştirdi, uzlaşı yolu arandı. Bu toplantının ardından ana toplantıya devam edildi. Edinilen göre ittifak partiler seçime hangi yöntemle girileceği konusunda uzlaştı.

PARLAMENTO SEÇİMLERİ İÇİN FARKLI GÖRÜŞLER VARDI

İttifak bileşeni partilerin bir kısmı, daha önce yaptıkları açıklamalarda parlamento seçimlerine hangi yöntemle girmek istediklerini ifade etmişti. Türkiye İşçi Partisi, seçime, belirledikleri illerde, kendi amblem ve adaylarıyla girmek istediğini açıklamıştı.

EMEP’ten de benzer bir açıklama gelmiş, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Kendi amblemlerimizle yan yana seçime girebilmeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

HDP ise seçime ilişkin simülasyon çalışmalarının sonucuna göre parlamentoda en fazla sayıda milletvekiline ulaşmak için doğru yöntemin tek parti çatısı altında, ortak liste ile girmek olduğunu savunmuştu.

HDP MYK’nin dün gerçekleşen toplantısında da seçime tek parti ve ortak liste ile girilmesi kararı alınmıştı. HDP MYK, bu konuda ittifak ortaklarıyla verilecek kararlara ilişkin partinin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a tam yetki verilmişti.