Emekli astsubaylar Bursa'da bir araya gelerek tazminat hakkı istedi

Emekli astsubaylar, 23 yıldır bekledikleri tazminat hakkının yasalaşmaması nedeniyle Bursa'da bir araya geldi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), 23 yıldır bekledikleri astsubay tazminat hakkı için kentlerde eylem yapmaya başladı. Emekli astsubaylar, Bursa'da Fomara Meydanı'nda tazminat haklarını almak için bugün bir araya geldi.

TAZMİNAT HAKKI İÇİN SÖZ VERİLMİŞTİ

2023 Genel Seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 Yerel Seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz emekli astsubaylara tazminat haklarının verileceği yönünde söz vermişti. Fakat torba yasadan çıkması beklenen tazminat hakkı, yasada yer almadı. İllerde eylem yapmaya başlayan TEMAD üyeleri emekli astsubaylar, 23 yıldır beklediği tazminat hakları için Fomara Meydanı'nda basın açıklamasında bir araya geldi. Çanakkale, Balıkesir, Kırıkkale, Yalova ve Bursa'nın ilçelerinden emekli astsubaylar, açıklamaya katıldı. Astsubaylar, "Tazminatsız hakkımız, söke söke alırız" sloganları attı.

'2 EKİM'DE MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ÖNÜNDE NÖBET EYLEMİ BAŞLAYACAK'

TEMAD Genel Başkanı Hamza Dürgen, "16 Mayıs 2024 tarihinde kapalı kapılar ardında AK Parti Bursa Milletvekilimiz Refik Özen de aramızda olsaydı birkaç cümle söyleseydi anlamlı olurdu. Çünkü Özen kapalı kapılar ardında astsubayların hakkı torba yasadan kenara konurken bizzat şahit olanlardan" dedi.

Dürgen, 16 Mayıs tarihinde Meclis'te milletvekillerinin astsubayların tazminat hakkını ötelediğinden itibaren yurt genelinde eylemler yapma kararı verdiklerini söyledi. Balıkesir ve Denizli'nin ardından Bursa'da düzenlenen eylemin ardından 2 Ekim'de Milli Savunma Bakanlığı önünde nöbet eylemine başlayacaklarını duyurdu. Dürgen, "Astsubayların hakkı teslim edilene kadar mücadelemiz devam edecek. Her ne olursa olsun bu işten sonuç alıncaya kadar davamızın peşinde gideceğiz" dedi.

'ASTSUBAYLARA VERİLECEK MİKTAR 125 MİLYON DOLAR'

TEMAD Bursa İl Başkanı Ercan Aktaş, 23 yıldır tazminat hakkı için beklerken vefat eden astsubayların olduğunu belirterek, "23 yıl önce bize söz verilen, Kemal Derviş döneminde başlayan, o dönem sadece silahlı kuvvetlerden bir kesime verilip, o zamandan beri bekleyen astsubaylar asla bunu hak etmiyor" dedi.

Ekonomik durum gerekçe gösterilerek astsubayların oyalandığını söyleyen Aktaş, "Nüfusumuzun yüzde 15'i kadar bir mülteci var. Mültecilere 100 milyar doların üzerinde bir para harcama yapıldı ve halen daha harcamalar devam ediyor. Ancak astsubaylar 7 tazminat hakkından sadece birini istiyorlar. Belli bir rütbenin üzerindekilere veriliyor. Diğerleri 23 yıldır bekliyor. Verilecek tazminatın miktarı 125 milyon dolar. Yani mültecilere harcanan paranın yüzde biri. Yüzde birini bile verirken eller titriyor. Astsubaylar imtiyaz istemiyor. İstediğimiz emeğimizin karşılığı, hakkımızı istiyoruz. Devlet yetkililerine sesleniyorum. Lütfen bizi duyunuz. Yeniden astsubay tazminat haklarını yasalaştırıp geçiriniz" diye konuştu.