'Emekliler geleceğine sahip çıkıyor' Çalıştayı sona erdi: 'Birleşik sendika' vurgusu

Tüm Emekliler Sendikası'nın Türkiye'de ilk defa İzmir'de düzenlediği “Emekliler geleceğine sahip çıkıyor” çalıştayı sona erdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin talepleri ve birleşik mücadelesinin tartışıldığı "Emekliler geleceğine sahip çıkıyor" çalıştayı düzenledi. Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'nda düzenlenen çalıştaya, sendika üyeleri ve birçok emeklinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tüm Emekliler Sendikası Konak Şube Başkanı İhsan Mermerkaya, yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen 14 milyona yakın emekli ile birlikte mücadele etmekten başka bir seçeneğin kalmadığını vurguladı. Türkiye'de bir ilk olan bu etkinliğin önemine dikkat çeken Mermerkaya, "Sunumların ve tartışmaların katılımcılar için çok yararlı olacağına inanıyorum" dedi.

EMEKLİLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNE DAİR SUNUM YAPILDI

Çalıştay boyunca emeklilerin yaşadığı sorunlar ve sorunlara karşı birlikte örgütlenme alanlarının açılmasına dair tartışmalar yapıldı. Dr. Aydın Arı'nın "Rakamlarla Dünyada ve Türkiye'de emeklilerin durumu" başlıklı sunumuyla başlayan çalıştay, KESK Önceki Dönem Eş Başkanı Aysun Gezen'in "Emeklilerin Toplumsal ve Sınıfsal Statüsü" başlıklı sunumu ile devam etti. Çalıştayda avukat Hasan Hüseyin Evin "Emeklilerin Sendikal Örgütlenmesinin Hukuksal ve Yasal Dayanakları" başlıklı sunumuyla yer alırken, "Emekli ve Yaşlıların Sorunları ve Çözüm Önerileri" konusunu ise Psikolog Mevlüt Ülgen anlattı.

Gün sonunda düzenlenen forumda ise CHP, EMEP, ESP, Halkevleri, HDK, HDP, Sol Parti, Yeşil Sol Parti ve TÖP temsilcileri siyasi partilerin emeklilere yaklaşımına dair değerlendirmelerde bulundu.

'EMEKLİLER BİRLEŞİK SENDİKA KONUSUNDA ISRARCI'

Gün boyu süren çalıştayın sonunda ise sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde emeklilerin talepleri ve birleşik mücadelesi ile ilgili olarak söz alan konuşmacıların altını çizdikleri hususlar yer aldı. 

-Emeklilerin sorunlarıyla kimse ilgilenmediği, daha çok özel şirketlere pazarlama amaçlı emeklilik konusunda çalışma yapıldığı belirtildi.

-Emeklilerin değer üretiminin bitmediği, sadece emek gücünü satamayacak hale getirildikleri vurgulandı. 

-Hakların yasadan önce geldiği her sınıfın kendi hukukunu yarattığı, sendikal örgütlenme hakkının sadece çalışanlar için değil herkes için kaçınılmaz bir hak olduğu, tüm kapatma girişimlerine karşı fiili meşru örgütlenme mücadelelerinin sürmesi gerektiği açıklandı.

-Çalışanların mücadelelerinin sadece yaşa bağlı olarak sürmemesi gerektiği vurgulandı.

-Bazı meslek gruplarında emekli olduktan sonra çalışmaya devam edildiği belirtildi.

-İktidarın emeklilerin sendika çatısı altında toplanmasına karşı olduğu kaydedildi.

-TÜM EMEKLİ-SEN Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu (TURBEB) ve Emekliler Dayanışma Sendikası'nın (EDS) birlikte hareket ettikleri ifade edildi.

-Sendikaların kapatılmasının hukuk dışılığı üzerinde duruldu. TÜM EMEKLİ-SEN’nin sendikaların birleşik sendikal mücadelesi için Türkiye çapında ciddi anlamda çalışmalar yürüterek, fiili ve meşru mücadelesini devam ettirdiği, Ankara’da 16 Nisan’da gerçekleştirmiş olduğu Büyük Emekli Mitingi'nin birleşik mücadele için bir işaret fişeği olduğu tespiti yapıldı.

-Tabandaki eylemliklerde birlikte hareket etmenin önemli bir aşamaya geldiği belirtildi.

-Hak alma mücadelesinde ısrarcı olan ve bu yönde çaba sarf eden emeklilerin birleşik sendika konusunda da ısrarcı olduğu vurgulandı. (DUVAR)