'Emekliler hayatta kalma mücadelesi ile karşı karşıya bırakıldı'

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, "Çocuklarıyla, torunlarıyla huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürmesi gereken emekliler hayatta kalma mücadelesi ile karşı karşıya bırakıldı" diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Avrupa’da ve Türkiye’de yaşayan emeklilerin karşılaştırmasını yaparak “Belçika’da emekliler gezmek için ikinci bir araba alırken ve klasik pahalı otomobillerin direksiyonuna geçerken; bizde emekliler geçinebilmek için taksi direksiyonunun başına geçiyor” dedi.

Ankara’da büyük emekli mitingine de değinen Yalım Halıcı “Genel Başkanımız Özgür Özel önderliğinde; açlık ve yoksulluk kıskacında hayatta kalmaya çalışan emekli yurttaşlarımızla bir araya geldik. Bakın; ortalama emekli aylığı; İspanya’da 1.417, Fransa’da 1.485, Almanya’da 1.552, İtalya’da 1.582, Belçika’da 1.717, Hollanda’da 2.003 avro. Türkiye’de ise sadece 237 euro” ifadelerini kullandı.

Mitingde onlarca emeklinin alanda fenalaştığının altını çizen Halıcı, “Ambulanslar çağırıldı. Açıkça söylüyorum bunun nedeni iktidardır. Çocuklarıyla, torunlarıyla huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürmesi gereken emekliler hayatta kalma mücadelesi ile karşı karşıya bırakıldı. Haklarını aramak için sıcağın altında mecburen mücadele ediyorlar. Bu yazıktır, ayıptır, vicdansızlıktır, haksızlıktır” dedi.

CHP’li Halıcı'nın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle: 

“Genel Başkanımız Özgür Özel ifade etti. Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı ile 8 çeyrek altın alınıyordu. Şimdi en düşük emekli aylığı olan 10 bin lira ile 2.5 altın almıyor. Buradan tüm emekli vatandaşlarımıza sesleniyorum; her birinizin her ay 5.5 çeyrek altınını alıp kaçan bir düzen var! 2020’de çalışan emekli sayısı 747 bin iken, geride kalan 3 sene içinde geçinemediği için çalışmak zorunda kalan emekli sayısı 1 milyon 125 bin 131 kişi artarak, 1 milyon 872 bin kişiye ulaşmıştır. Geçinemediği, barınamadığı, beslenemediği için çalışmak zorunda kalan emekli yurttaşlarımızdan çalışırken hayatını kaybedenler var. İnşaatta düşüp ölenler ve taşıma yaparken kalp krizi geçiren emeklilerimiz var. 

'FRANSIZ EMEKLİ TATİL İÇİN UÇAK KUYRUĞUNDA BİZİM EMEKLİ UCUZ ET KUYRUĞUNDA'

Fransız emekliler, deniz kenarına tatile gitmek için uçak kuyruğunda beklerken; Türkiye’de emekliler ucuz et kuyruğunda bekliyor. Alman emekliler zaman geçirmek için hobi bahçesi alıp sevdiği çiçekleri ekerken; Türkiye’deki emekliler, maaş yetmediği için başkasının bahçesinde bahçıvanlık yapıyor. Hollanda’da emekliler deniz kenarında ev yaptırırken biz de emekliler deniz görmeden hayatını kaybediyor. Belçika’da emekliler gezmek için ikinci bir araba alırken ve klasik pahalı otomobillerin direksiyonuna geçerken; bizde emekliler geçinebilmek için taksi direksiyonunun başına geçiyor.

'SOKAK HAYVANLARI PROBLEMİNİN NEDENİ KÖPEKLER DEĞİL İKTİDARDIR'

 Bu bir probleme dönüşmüş durumda. Bunu kabul etmemiz gerek. Peki bunun sorumlusu kim? Köpekler mi? 22 yıldır Türkiye’yi AKP tek başına yönetmiyor mu? Bütün devlet gücü ve kamu kaynağını Cumhurbaşkanı Erdoğan tek başına idare etmiyor mu? Sahipsiz köpek sayısının bu kadar artmasını yıllarca izlediler. Her konuda olduğu gibi hiçbir şey yapmadılar iş krize dönüşünce de 'haydi köpekleri öldürelim' diyorlar. Tayyip Erdoğan’ın kendisi tweet atıyordu ‘Hayvanlara kıyamayız’ diye. Ne değişti şimdi?

Hani ‘yaradılanı seviyordunuz yaradandan ötürü?’ sizin inanca bu kadar mı saygınız var? Vicdani bir yöntem bulunamaz mı? Biz, CHP olarak bu konuda canlara kıymayı doğru bulmuyoruz. Sokakları güvenli hale getirelim burada asla tartışma konusu yok. Devlet bunun için vardır. Vicdani ve güvenli bir çözüm bulabiliriz. Uzmanlar, veterinerler, konuyla ilgili demokratik kitle örgütleri ile bu konu ayrıntısı ile konuşulmalı. Bize cana kıymak yakışmaz. Aklı selim, vicdani ve güvenli bir yol mutlaka bulacağız”