Emekliler örgütleniyor: 'Birleşik mücadele, birleşik sendika'

Tüm Emekliler Sendikası'nın Türkiye'de ilk defa İzmir'de düzenlediği çalıştayda, hak alma mücadelesinde ısrarcı olan emeklilerin birleşik sendika konusunda da ısrarcı olduğu vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ülkede bulunan 14 milyona yakın emekli de ekonomik zorluklarla hayatta kalmaya çalışıyor. Yalnız ekonomik sorunlar değil sağlık hakkı başta olmak üzere birçok sıkıntıyla da karşı karşıya olan emekliler, hakları için mücadeleyi ise sürdürüyor. Son olarak Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin talepleri ve birleşik mücadelesinin tartışıldığı "Emekliler geleceğine sahip çıkıyor" Çalıştayı düzenledi. İzmir'de düzenlenen ve Türkiye'de bir ilk olan çalıştaya, ülke genelinden birçok emekli katıldı.

'BİRLEŞİK SENDİKA' VURGUSU

Hakların yasadan önce geldiği ve sendikal örgütlenme hakkının sadece çalışanlar için değil herkes için kaçınılmaz bir hak olduğu belirtilen çalıştayda, tüm kapatma girişimlerine karşı fiili meşru örgütlenme ve mücadelelerinin sürmesi gerektiği vurgulandı. Emekli sendikaları ve platformlarının birleşik mücadelesinin gerekliliğinin ön plana çıktığı çalıştayın sonuç bildirgesinde, hak alma mücadelesinde ısrarcı olan, bu yönde çaba sarf eden emeklilerin birleşik sendika konusunda da ısrarcı olduğu belirtildi.

ÇALIŞTAY VE ETKİNLİKLER TÜRKİYE GENELİNE YAYILACAK

Gazete Duvar'a değerlendirmede bulunan Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, yaptıkları çalıştayın önemine dikkat çekerek, önümüzdeki süreçte bu tarz çalışmaların Türkiye geneline yayılacağını söyledi. Ergen, "Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşulları olduğunu biliyoruz. Bizler de zorda olan emeklilerimizi örgütleyerek ekonomik, demokratik, sosyal taleplerini kamuoyu ile paylaşmak, siyasal iktidarlara duyurmak ve sorunlarına çare üretmek için örgütleniyoruz. Bu çalıştayın ardından Türkiye'nin birçok yerinde bu tür çalıştaylar, sempozyum ve paneller yapacağız. Emeklilerin sorunlarını buralarda tartıştıracağız. Buralara katkı sunacak çevrelerle birlikte emeklilerin sorunları ve bunların çözümleri noktasında detaylı olarak duracağız" dedi.

Emeklilerin sorunlarını üç beş kelime ile anlatmanın mümkün olmadığını belirten Ergen, sorunların yalnızca ekonomik zorluklarla sınırlı olmadığına da dikkat çekti. Ergen, "Emeklilerin sağlık sorunları vardır. Sosyal sorunları çok büyüktür. Yaşam biçimlerimize müdahale ediliyor. Yaşam biçimlerine müdahale edilen emeklilerin toplumun diğer kesimleri ile de birleşerek mücadele etmesi söz konusu. Bu nedenledir ki hem ekonomik, sosyal, kültürel hem de kaliteli bir yaşlılık ve erişilebilir bir sağlık sisteminin gerçekleştirilmesi için de mücadele veriyoruz" diye belirtti.

Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen


'YENİDEN KURULUŞ ÇALIŞMASI BAŞLATTIK'

Türkiye'de emeklilerin sorunlarını kamuoyuna taşımak için birçok etkinlik yaptıklarını ve 16 Nisan Ankara mitinginin de bu etkinliklerden biri olduğunu hatırlatan Ergen, sendika kapatmaların ardından ise yeni bir örgütlenme sürecinde olduklarını açıkladı. Ergen, şöyle devam etti:

"Bu süreç içerisinde bizim sendikalarımızı kapatıyorlar ve örgütlenmemizi engellemeye çalışıyorlar. Biz yeniden bir sendika kuruluş çalışması başlattık. Bu yeniden kuruluş için de önce aydınlanma ve bilinçlenme etkinlikleri yapmamız gerekiyor. Bunu ilk defa İzmir'de bu çalıştay ile gerçekleştirdik. Antalya, İstanbul, Ankara'da da bu tür etkinlikler yaparak emeklilerin sorunlarını anlatacağız. Daha sonra buralardan kurucu meclisler oluşturacağız. Kurucu meclisler aracılığıyla bir yürütme derleyeceğiz. O yürütme aracılığıyla da yeni sendika başvurusunda bulunacağız."

'EMEKLİLERİN ÖRGÜTLENMESİ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN'

Siyasal iktidarın emeklilerin bir araya gelmesini ve örgütlenmesini engellemeye çalıştığını da belirten Ergen, iktidarın emekliler konusunda ikili oynadığını da dile getirdi. Ergen, "Burada siyasal iktidara hatırlatmak istediğimiz önemli bir nokta var. Emeklilerin örgütlenmesi önündeki engelleri kaldırın. Bunu durduramazsınız ve yasaklayamazsınız. Bu konuda biz kararlıyız. Anayasa'da bir değişikliğe de ihtiyaç var. Aslında bizim sendika kurma hakkımız uluslararası sözleşmelerle çok açık ve net. Ama anayasada 'çalışanlar ve işverenler sendika kurabilir' denildiği için hükümet bunu gerekçe göstererek emeklilerin sendikasını kapatıyor. Siyasal iktidar samimiyse Anayasa'da hemen bir değişikliğe gidip, 'çalışanlar' yerine 'herkes' ibaresini koyarak bir tek kelime değişikliği ile sorunu çözebilir. Ancak ikili oynuyor. Memur-Sen, Kamu-Sen bünyesindekilere kapatma davası yok. Hiçbir sendika için kapatma davası olsun istemeyiz. Ama bizim her başvurumuzu valilikler mahkemeye taşıyor ve kapatmaya götürüyorlar. Dolayısıyla bu ikili durumdan çıkıp bizim sendika kurmamız önündeki engelleri de kaldırmaları lazım” diye konuştu.

'ÜRETTİĞİMİZ EMEĞİN BİZE GERİ DÖNÜŞÜNÜN İNSANCA OLMASINI İSTİYORUZ'

Bütün emekliler örgütlenmeden ve haklarına sahip çıkmadan mücadelenin başarılı olamayacağını ifade eden Ergen, yalnızca emeklilere değil çalışanlara da emeklilerin bu mücadelesine destek verme çağrısında bulundu. Ergen, son olarak şunları kaydetti:

"Bütün emekliler örgütlenmeden, birleşmeden ve haklarına sahip çıkmadan mücadele başarılı olamaz. Bizim derdimiz çok basittir. İnsanca yaşamak istiyoruz. Ürettiğimiz emek değerinin bugün bize geri dönüşünün insanca olmasını istiyoruz. Bu değerin geri dönebilmesi için Tüm Emekli Sen çatısı altında örgütlenelim. Sadece emekliler değil tüm çalışanlara da destek çağrısında bulunuyoruz. Çünkü onlar da bir gün emekli olacak. Onlarla birlikte bu mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Siyasi partiler de parlamentoda bizim sesimiz olmak için aday olmalıdırlar."