Emeklinin gücü yetmiyor: 'Kendimizi mi kurban edelim?'

Urfa'da bayram öncesi kurban fiyatlarına emekliler ve satıcılar tepki gösterdi. Bir emekli ikramiyenin kurbana yetmediğini belirterek "Kendimizi mi kurban edelim" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

URFA - Yüksek enflasyon ile birlikte artan girdi maliyetleri kurban fiyatlarını da yükseltti. Kurban Bayramı yaklaşırken, fiyatları geçen yıla göre yüzde 60-70 oranında artan kurbanlıkları almak isteyen birçok Urfalı bu sene kurban kesemeyecek görünüyor.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazar Dernek Başkanı İzzet Çiftçi

KURBAN FİYATLARI YÜZDE 50 ARTTI

Canlı hayvan fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazar Dernek Başkanı İzzet Çiftçi, Kurban Bayramı'nda fiyatların; küçükbaşta adet başı 5-11 bin TL arasında, büyükbaşta ise 14-20 bin TL arasında gerçekleşeceğini söyledi.

Çiftçi fiyatlara ilişkin, "Geçen yıla göre kurban fiyatlarında yüzde 50 artış oldu. Ama bizce et ve kurban fiyatları daha düşük olmalıdır” dedi.

Türkiye’de küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığının azaldığını söyleyen Çiftçi, “Piyasada yeterince hayvan varlığı olmadığı için canlı hayvan ve et fiyatları yükseldi” diye konuştu. 

Ülke genelinde daha çok büyükbaş eti tüketildiğini ve büyükbaşın da ithal olduğunu söyleyen Çiftçi, “Vatandaşlarımız büyük ihtimalle uygun fiyat olduğu için küçükbaş hayvanı kurbanlık alacaktır” diyerek şu uyarıda bulundu: “Vatandaşlarımızdan ricamız; dişi kurban kesmesinler. Hayvan varlığımız bu kurban bayramında arzı sağlayabilir ama gelecek için alarm veriyor”

‘YAKLAŞIK 3-4 YILDIR KESMİYORUZ, KURBAN NASİP OLMUYOR’

Bu yıl kurban alamayacağını söyleyen emekli Ömer Seyfettin, "Maalesef kurban alamayacağız. Öğrendiğimiz kadarıyla kurban fiyatları 15 bin TL civarında. 15 bine de keseceğiniz kurban sağlıklı ya da iyi boyutta da değil. Çevremize et mi dağıtalım, kemiğini mi kendimize ayıralım bilemiyoruz. Yaklaşık 3-4 yıldır da kurban kesmiyoruz, nasip olmuyor. Durumumuzdan dolayı alamıyoruz.”

Kurban fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Seyfettin, “Hele biz emekliler ne yapsın? 3 bin TL bayram ikramiyesi ile kurban mı alalım, kendimizi mi kurban edelim? Boynumuz bükük oturalım mı? Yıllardır kurban kesemiyoruz” diye konuştu.

Besici Murat Dağlı

‘KURBANLIKLARI ERKEN ALIN’

Besicilik ve kasaplık yapan Murat Dağlı, piyasanın yeni belli olduğunu belirterek "Koyunlar 9-12 bin TL arası değişiyor. Erkek kuzular da, 13-17 bin TL arasında değişiyor. Bu seneki fiyatlar böyle ama bizim temennimiz de fiyatlarının düşmesidir” dedi.

Dağlı, şu uyarıda bulundu: “Kurban alacaklar erken de alırsa çok da iyi olacaktır, çünkü ne olacağı belli değil.”

Geçen yılın fiyatları ile bu senenin fiyatları arasında 5-6 bin TL civarında fark olduğunu belirten Dağlı, “Yani şu anda besleyici de sıkıntı çekiyor. Yemler pahalı, bir çuval yem 600 TL olmuş. Geçim sıkıntı besicileri de sıkıntıya sokuyor. Zaten zor bir iş yapıyoruz. Üzerine bu zorluklar çıkınca çoğu besici işi bırakıyor” diye konuştu.