EMEP: Engelliler fotoğraf karesi malzemesi olamaz

EMEP Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, "Engellileri bu hafta içinde fotoğraf karelerine koymak yerine onların sorunları ve sorunların kalıcı çözümleri üzerine farklı çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada,  “10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda da tıpkı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde olduğu gibi bir kutlama gerektirmiyor. Engelliler için farkındalık yaratılmalı. Toplumsal yaşama katılımları ve uyumlarının sağlanması için emek verilmelidir” dedi.

Yetkililerden sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapan Kaya, engellilerle ilgili konuşmalar cek caklı söylemlerle sınırlı olduğunu vurgulayarak, “Kimse, 'sevgi engeli aşar, herkes engelli adayıdır, tüm engellilere geçmiş olsun' gibi saçma sapan sözler ile bu durumu geçiştirmesin. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası bir farkındalık haftasıdır, bu hafta içinde değişik engelli gruplarına özel günler vardır. Engellileri bu hafta içinde fotoğraf karelerine koymak yerine onların sorunları ve sorunların kalıcı çözümleri üzerine farklı çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

'ENGELLİLER YARDIMA MUHTAÇ OLARAK GÖRÜLMEMELİ, GÖSTERİLMEMELİ'

Engellilerin yardıma muhtaç yurttaşlar olarak görülmemesinin yanlış olduğunu belirten Kaya, “Yerel ve genel yöneticilerin üzerlerindeki sorumlulukları iki fotoğraf karesi veya gazetelere yansıyacak basın açıklamalarıyla atmaları oldukça basit bir durumdur. Engelliler çözüm adımları istiyor. İş olanağı, yaşanabilir bir şehir, sosyal yaşamlarının kolaylaştırılması hala devam ediyor. Engellilerin çalışma yaşamında yer alması, üretime katılması önceliktir. Çalışma yaşamına katılamayanların gereksinimlerinin karşılanması da yardımlarla değil sosyal devlet sorumluluğuyla karşılanmalıdır. Engelliler yardıma muhtaç olarak görülmemeli, gösterilmemelidir.” dedi.

'ENGELLİLERİ HAKLARI İÇİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Engellilerin örgütlü olarak taleplerini dillendirmelerinin önemine dikkat çeken Kaya, “Engelliler etkin olarak taleplerini dillendirmelidir. Bunun yolu da örgütlenmekten geçer. Örgütsüz olanlar verilenle yetinmek zorundadır. Engellilere acıyarak bakanların asıl acınacak olanlar olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Devlet, engellilerin haklarını güvenceye almakla yükümlüdür. Yardım kuruluşlarının, yardımseverlerin yardımlarına muhtaç edilmemeliler. Artık engellilere bakış ve hakları konusunda sesler yükseltilmelidir. Engelliler yardıma muhtaç eden anlayış terk edilmeli, devlet sosyal devlet görevini yerine getirmelidir. Bu nedenle Emek Partisi olarak engellileri bir kez daha hakları için örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Bağımsız örgütlenmeler yanında kent konseyleri kurularak engelli meclisleri aracılığıyla da engelliler sorunların çözümünde taraf olarak olabilmeliler” dedi.