EMEP: Kent konseyleri nerede?

Seçimden sonra üç ay içinde kent konseylerinin kurulabileceğini vurgulayan EMEP Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, "Belediye başkan adayları oy isterken başka seçildikten sonra başka kimliğe bürünüyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, parti binasında kent konseylerinin kurulması hakkında yaptığı açıklamada, kent konseylerinin yeterli olmasa da halkın yönetime katılımın araçlarından bir olduğunu belirterek, “Seçilmek için dernekleri, sendikaları, odaları kapı kapı dolaşan, oy almak için halkın karşısında el pençe duran belediye başkanı adayları seçildikten sonra başka kimliğe bürünüyorlar. Seçim öncesi gösterdikleri görüş alışverişi, hoşgörü, birlikte yönetme sözleri unutuldu. Artık belediye başkanları küçük bir ekiple en iyisini yaptıklarını sanıyorlar. Oysa en iyi yönetim, yetkiyi halkla birlikte kullanmakla olur” dedi.

İlde ve ilçelerde belediyenin yaptığı projelerin tartışıldığı hatta davalık olduğunu söyleyen Uzun, “Belediye başkanı ve ekibinin projeleri olacaktır ancak en akıllı kendilerini sanmayacaklar. Projelerini tartışmaya açacaklar ki eksiği, yanlışı ortadan kaldırılsın. Bunun yolundan biri de kent konseyleridir. Belediye Meclislerinde başkanlar çoğunluk kararıyla istediklerini yapabiliyorlar. Bu doğru değil. Ortak aklı öne çıkarmaktan korkuluyor. Çünkü belediyeleri kendi çıkarlarına göre yönetmek istiyorlar. Kent konseylerinin kurulabilmesi için nüfusun en az 50 bin olması ön görülüyor. Böyle öngörülse de 50 binin altında nüfusu olan yerlerde kent konseyleri olmasa da aynı hizmeti gören ilçe danışma kurulları oluşturulabilir. Amaç, demokratik yönetimse yöntem bulunur” dedi.

'DENETİMDEN KORKUYORLAR'

Kent konseylerinin ortak akıl yeri olduğu gibi belediyelerin denetlendiği yer olarak da görev üstlendiğini belirten Uzun, “Kent konseyleri aracılığıyla ilde, ilçede sorunların, projelerin partiler, sendikalar, dernekler, odalar ve diğer kurum ve kuruluşların birlikte tartıştığı yerlerdir. Kent konseyleri kurulmak istenmiyorsa tek bir anlamı olur, o da belediye başkanının ortak akıldan ve denetimden korkmasıdır. Doğruyu, iyiyi, güzeli yapan; halk yararına çalıştığını söyleyenin denetimden korkmaması gerekir. Korkmayanlar kent konseyi kurulmasını sağlar, demokratik işleyişine katkı sunar. Üç ay doldu, kent konseyinin kurulmasıyla ilgili ses yok. Kent konseyleri bir an önce kurulmalıdır.” dedi.