EMEP'li Bayhan: Neden hala Mehmet Cengiz'e yeni maden ruhsatları veriliyor?

EMEP'li İskender Bayhan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır'a "Bakanlığınız tarafından neden hala Mehmet Cengiz'e yeni maden ruhsatları ve kamu ihaleleri verilmektedir?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Cengiz İnşaat’a Arhavi ilçesinde 10 köyü yok edecek bir maden alanı verildiğini belirtti.

Bayhan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a şu soruları yöneltti:

“1. AKP iktidarından dev kamu ihalelerini ihalesiz alan Mehmet Cengiz; Cerattepe, Rize'nin İkizdere ilçesi Eskencidere Vadisi, Çanakkale Halilağa köyü, Bodrum Gölköy Mahallesi ve Kemer Beldibi'nde geri dönüşü olmayan tahribatlar yaratarak, yerel halkın geçim kaynaklarını ve yaşam alanlarını yok etmiştir. Tüm bu yıkımlara rağmen, Bakanlığınız tarafından neden hala Mehmet Cengiz'e yeni maden ruhsatları ve kamu ihaleleri verilmektedir?

2. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, acele kamulaştırmalar, içinde önceden koruma altına alınmış olan alanlar da dahil olmak üzere, devlete ait kamu arazileri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilmiş arsalar, Mehmet Cengiz’in hizmetine sunulmaktadır. Sizce vatan Mehmet Cengiz’in çiftliği midir?

3. Kamudaki tüm ihaleleri toplayan Cengiz Holding, işçileri çok uzun saatler ve ağır çalışma koşullarında, gerekli işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almadan çalıştırmakta bu nedenle sürekli iş cinayetlerine neden olmaktadır. Aşıköy maden ocağında 19 işçi, Gökdere Barajı yapımında 10 işçi, Marmara Park AVM  şantiyesinde yanarak 11 işçi, Samsun Eti Bakır İşletmesinde amonyak tankının kapağının işçilerin üzerine düşmesiyle 5 işçi, günde 12 saat çalıştırılan Solhan hidroelektrik santrali inşaatında 30 metre yüksekten düşerek 1  işçi, Gebze'de Kuzey Marmara otoyolu kapsamında yapılan viyadük inşaatında üç işçi, Palu-Genç-Muş demiryolu inşaatında tünel genişletme sırasında bir işçi, İkizdere'deki Cengiz İnşaat şantiyesinde freni patlayan taş yüklü kamyonun su tankerine çarpması sonucu iki kişi, Mardin'in Derik ilçesinde Cengiz İnşaat'a ait tesisten çıkan iki tırın freninin boşalması sonucu 20 kişinin ölümü bunlardan bir kısmıdır.

Mehmet Cengiz’e yeni kamu ihaleleri ve maden arama ruhsatları verilmemesi için daha ne kadar işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmelidir?

4. Anayasa Mahkemesi’nin ve Rize İdare Mahkemesi’nin Cerattepe hakkındaki kararlarından sonra, İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre bu kararın valiliğe tebliğ edilmesinden sonra üretimin durdurulması ve şirketin bir ay içinde tüm iş makineleriyle alanı terk etmesi gerekmektedir. Bakanlığınız gerek AYM gerekse de Rize İdare Mahkemesi kararlarının uygulanması için ne yapacaktır? Cengiz İnşaat, Cerattepe’yi ne zaman terk edecektir?

5. Halkın ve içindeki tüm canlıların nefes aldıkları ormanların, su içtikleri derelerin, tarım yaptıkları arazilerin, kısacası tüm yaşam alanlarını yağmalama hakkını nereden alıyorsunuz? Uluslararası emperyalist tekellere, yerli işbirlikçilerine ve yandaş beşli çeteye Karadeniz’i peşkeş çekmekten ne zaman vazgeçeceksiniz?

6.  Artvin’de 525 maden ruhsatı bulunduğu ve şehrin yüzde yetmişinin maden aramak için ruhsatlandırıldığı söyleniyor. Bakanlığınız tarafından Artvin’in kaç ilçesinde ne oranda maden alanı açılmıştır. Kaçının ihalesi yapılmıştır?

7. Bakanlığınız, Cengiz Holding'in menfaatleri yerine, burada uzun yıllardır yaşayan yöre halkının, yaşam alanlarının ve doğanın yanında durmak için, geçtiğimiz ay çıkan yargı kararlarında anılan kamu sorumluluğu çerçevesinde Cengiz Holding'in maden arama ruhsatlarını iptal etmeyi gündeme alacak mıdır? Önceliğiniz Cengiz Holding'in mi yoksa halkın menfaati mi olacaktır?

8. Özelleştirilen Eti Bakır'ın Küre ve Samsun'daki işletmelerinin (2004), Konya'daki Eti Alüminyum İşletmesi'nin (2005), Eti Bakır’ın Murgul işletmesinin (2006), Hasköy tesislerinin (2007) ve Mazıdağı’ndaki fosfat tesislerinin (2011) Mehmet Cengiz’e, kurucusu olduğu AKP’nin iktidarında verildiği biliniyor. Ek olarak, TEDAŞ'a bağlı bölgesel elektrik dağıtım şirketlerinden Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketlerinin Limak Holding ve Kolin ortaklığıyla sahibi yapılan Mehmet Cengiz’e kaç kamu ihalesi, hangi yolla verilmiştir? Yararlandığı teşvik ve muafiyetlerin halka bedeli kaç milyar lira tutarındadır?

9. Mehmet Cengiz’in silinen vergi borçları tutarı ne kadardır? Hiç vergi ödemiş midir?”

Etiketler iskender bayhan emep