EMEP'li Bayhan: Usta öğreticilere ücretleri iki aydır neden ödenmiyor?

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Bakan Yusuf Tekin'e "Usta öğreticilerin temmuz ve ağustos ayı ücretlerinin ödenmemesinin nedeni nedir?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, ayrıca hizmet içi yetiştirme kurs ve seminerlerinde çalışan on binlerce ücretli usta öğreticinin kısmi çalışma, ücret kesintileri, özlük haklarındaki eksiklikler ve sosyal güvenceleriyle ilgili birçok problemle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, usta öğreticilerin temmuz ve ağustos ayı ücretlerinin ödenmediğini belirterek şu soruları yöneltti:

“1-         Bakanlığınız bünyesinde kısmi zamanlı olarak çalışan usta öğretici sayısı nedir? Bu sayının kurumlara göre dağılımı nasıldır?

2-           Usta öğreticilerin Temmuz ve Ağustos ayı ücretlerinin ödenmemesinin nedeni nedir? Bu mağduriyeti gidermek adına Bakanlığınız, sürece dahil olup sorumluluk alacak mıdır?

3-           Halk Eğitim Müdürlüklerine bağlı olarak ek ders karşılığında görev yapan usta öğreticiler, milli ve dini bayramlarda, yılbaşı, sömestr ve yaz tatillerinde ücret alamamakta, SGK primleri yatmamaktadır. Bu durum, toplamda üç ay ve daha uzun süreli mağduriyetler yaratmaktadır. Usta öğreticilerin yıl boyunca SGK primleri yatırılarak ve ücret kesintisi olmadan çalışabilmeleri, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği ve emeklilik haklarından faydalanabilmeleri için bir adım atılacak mıdır?

4-           Halk Eğitim Merkezlerindeki kurs ve eğitimlere kota getirildiği, bu sınırlamalar nedeniyle birçok kursun açılamayacağı iddia edilmektedir. Bu durum, usta öğreticiler arasında işsizlik kaygısı yaratmaktadır. İddialar doğruysa, Bakanlığınız kurs ve sınıfların kapatılmasına endeksli olmayan ve usta öğreticilerin iş güvencesini teminat altına alacak bir planlama yapmış mıdır?

5-           Usta öğreticiler, kadrolu usta öğreticilerle aynı kurumlarda gerektiğinde daha uzun saatler çalışmakta; ancak eşit ücret alamamakta, hatta asgari ücretin bile altında ücretlere mahkûm edilmektedir. Bu adaletsizliği çözmek için usta öğreticilere kadro verilmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

6-           Kadrosuz usta öğreticiler, görev aldıklarında imzaladıkları sözleşmeye göre müdür görev vermedikçe izin kullanamamakta, gerektiğinde nöbet tutmakta, yıllık ve günlük plan hazırlamakta, eğitim materyali geliştirmekte ve anne-baba çalışmaları planlayıp uygulamaktadır. Normal görevlerinin dışında ek eğitim etkinliklerine katılmakta, ancak asgari ücretin dahi altında ücret almaktadırlar. Bakanlığınız, usta öğreticilerin çalışma koşulları, özlük ve sosyal hakları ile ilgili denetimler yaparak, insanca ve güvenceli çalışma şartlarını sağlamak için adımlar atacak mıdır?”