EMEP'li Karaca'dan Işıkhan'a 400 işçi için soru önergesi: Patron alacakların üstüne yattı
EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Sağlamcılar Orman Ürünleri fabrikasının üç ay önce kapanması sonucu, hiçbir hakkı verilmeyen 400 işçiyle ilgili Bakan Işıkhan'a soru önergesi verdi.
DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Sağlamcılar Orman Ürünleri fabrikasının üç ay önce kapanması sonucu, hiçbir hakkı verilmeyen 400 işçinin yaşadığı sorunlara ilişkin Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soru önergesi verdi.
Sevda Karaca; yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Gaziantep Sağlamcılar Orman Ürünleri fabrikanın kapanması sonucu, içeride olan aylık ücretleri, yıllık izinleri, 10-15 yıllık tazminat hakları verilmeyen işçilerin taleplerini meclis gündemine taşıdı. İşçilerin alacak ve hakları için dava süreci başlattıklarını belirten Karaca, mahkemeler uzun sürede sonuçlanmadığı için işçiler davayı kazansa da alacakları paranın "kuşa döneceğini", işçilerin hak gaspına uğramaması için bakanlığın görevini yapması gerektiğini dile getirdi.
Karaca'nın soruları şöyle:
* Gaziantep Sağlamcılar Orman Ürünleri Fabrikası’nın kapanmasının ardından, işçilere ödenmesi gereken tazminatlar, yıllık izin hakları ve içeride bulunan maaşlarının neden ödenmediği hususu Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir? Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme ya da denetim başlatılmış mıdır?
* İşçilerin mağduriyetleri üzerine, Bakanlık olarak Sağlamcılar Orman Ürünleri Fabrikası’na yönelik bir hukuki ya da idari işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, bunun gerekçesi nedir? Başlatmayı düşünüyor musunuz?
* Bilindiği üzere mahkeme süreçleri uzun yıllar sürmektedir. Bu nedenle; Gaziantep’teki Sağlamcılar Orman Ürünleri Fabrikası işçilerinin haklarının bir an önce verilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda Bakanlığınızın almayı planladığı herhangi bir acil önlem ya da çözüm önerisi var mıdır? Nelerdir? Açıklar mısınız?
* Bakanlığınız, işçilerin bu tür mağduriyetlerle karşılaşmalarını engellemek için işverenlerin sorumlulukları konusunda nasıl bir denetim ve yaptırım mekanizması işletmektedir?
* Bakanlığınız işçi ve emekçilere karşı görevlerini ne zaman yerine getirecektir? Getiremeyecekseniz istifa etmeyi düşünür müsünüz? Ne zaman düşünürsünüz?
Ne olmuştu?
Antep’teki Sağlamcılar orman ürünleri fabrikasında çalışan işçiler, üç ay önce kapanma gerekçesiyle işten çıkarıldı. Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı fabrikada işçilere tazminatları, içeride olan aylık ücretleri, yıllık izinleri gibi hiçbir hakları verilmedi. Hukuki süreç başlatan işçiler, mağduriyetlerinin sürdüğünü belirterek bir an önce haklarının verilmesini talep ediyor.
Evrensel Gazetesine konuşan bir işçi “Kapatıyoruz, dediler. Eyvallah kapatabilirsin, dedik. Ama 'Bizim içeride 10-15 yıllık tazminatlarımız var, daha maaşımız verilmedi' dediğimizde 'Gidin hukuki süreç başlatın' dediler. Yüzlerce insanı böyle mağdur ettiler. Biliyorlar ki dava süreci yıllar sürecek, kazansak bile o para pul olacak, bir şey kalmayacak elde, o yüzden böyle rahat konuşuyorlar" derken, bir başka işçi “Aylardır çok zor durumdayız. Devlet sesimizi duymuyor. Onca yıl boşa mı çalıştık? Haklarımız gasbedildi, çok mağdur durumdayız. Haklarımızı devlet garanti altına almayacaksa kim alacak? Bu kadar sahipsiz bırakılır mı insanlar? Yazıklar olsun, başka diyecek bir şey yok! Fabrikasını kapatana devletin, ‘Hele şu işçilerin haklarını ver, sonra kapatırsan kapat’ demesi gerekiyor. Böyle rezalet olur mu?” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)