EMEP'ten fındık fiyatlarının belirlenmesinde 'komisyon' talebi

EMEP Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, fındık fiyatlarının belirlenmesinde üretici köylülerin değil, sermayedarların isteklerinin önemsendiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, fındık fiyatlarının üreticiler için düşük kaldığını söyleyerek, fiyatın belirlenmesi için bir komisyon kurulması çağrısı yaptı. 

Üreticilerin her yıl bu konuda bilinmezlik yaşadığının altını çizen Dinç, "Acil olan öncelik yeni sezonun fındık fiyatının ne kadar olacağının belirlenmesidir. Fındık fiyatını baskılamak için TMO'nun ucuza fındık sanmasınlar ve rekolte üzerinden oynanan oyunları biliyoruz. Fındık fiyatının ne kadar olacağın belirlenme yetkisi iktidara da tüccar ve ihracatçılara da bırakılamaz. Bu zamana kadar maliyet, taban fiyat olarak açıklandı ancak tavan fiyata dönüştü" diye konuştu. 

'BEKLEYEN DEĞİL, TALEPLERİ İÇİN MÜCADELE EDEN OLMALIYIZ'

Dinç, üreticilerin ürünü ve emeği için fiyat belirlenmesinde taraf olmasının şart olduğunu belirterek, “Yıllarca aynı oyun oynanıyor, buna karşı da her yıl aynı uyarıları yapıp çözüm önerilerini dile getiriyoruz. Yapılacak olan ilk iş, 'fındık fiyatını belirleme komisyonunun' kurulmasıdır. Kurul önce maliyeti belirlemeli ki fiyatın ne kadar olacağını tartışalım. Kurul, fındık üreticilerinin örgütlerini de kapsamalıdır. İlk adım bu olmalıdır. Artık sessizlik bozulmalı ve bekleyen değil, talepleri için mücadele eden olmalıyız" dedi. 

'KAPİTALİST SİSTEM ÜRETİCİ KÖYLÜLERE DEĞİL, SERMAYE GRUPLARINA GÖRE İŞLİYOR'

Bu zamana kadar hükümetlerin tarım ve gıda şirketleri lehine kararlar aldığını vurgulayan Dinç, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“İktidarın tarım ve gıda şirketlerinin bir dediğini iki etmediğini bilerek adım atmalıyız. Kapitalist sistem, üretici köylülerin değil, sermaye gruplarının isteğine göre işliyor. Sermayedarlar ürettiklerinin fiyatlarını belirlerken üretici köylü belirleyemiyor. Bu sistem değişmelidir. Değişme, üretici köylünün mücadelesiyle olacaktır. Bunlar gerçekler. Ancak iktidarın yapacağı bellidir. Her yıl aynısı oldu. Buğday ve çay üreticileri mağdur edildi. Tarım ve gıda şirketlerinin dediği oldu. Fındıkta da aynısı olmaması için birlikte olmalıyız, sesimizi yükseltmeliyiz.”