EMEP'ten Pekintaş işçilerine ziyaret: '15-16 Haziran’ın öğrettiklerini sürdürüyorlar'

Düzce’deki Pekintaş işçilerini ziyaret eden EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan “15-16 Haziran’ın öğrettiklerini bugün emekçilerin devam ettirmesi çok önemli” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş’ta çalışan işçiler 2022’nin eylül ayında sendikalaşma girişimi başlattı. İşveren, işçilerin Türk Metal’de sendikalaşma girişiminin ardından işten atmalara başladı. İşsizlik ödeneği ve alacaklarını isteyen işçilerin eylem yapması Düzce Valiliği tarafından yasaklandı. Haklarını talep eden işçiler, yasağı deldikleri gerekçesiyle önce gözaltına alındı, sonra savcılığa çıkarıldı. Savcılık işçiler hakkında adli kontrol talebinde bulunurken, mahkeme bu talebi reddederek işçileri serbest bıraktı. İşçilere eylem yapmaları durumunda Valilik tarafından idari para cezasına çarptırılacakları söylendi. Son olarak işveren, işçilere manevi tazminat davası açtı.

‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI’

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan sendika hakları için direnişe geçen işçileri ziyaret etti. Yaşadıkları süreci anlatan işçiler, “Anayasal hakkımızı kullanmaya kalktık, başımıza gelmeyen kalmadı. 9 ayda 2 mahkeme gördük. Patronun avukatları sistemi bildikleri için sürekli erteletiyorlar. Biz fabrika önüne gidemiyoruz, yasaklandı, para cezası geldi. Sendikayı Pekintaş’a bağlı 4 firmaya da sokmadılar, bizi sendikalı saymıyorlar” dedi.

‘İŞÇİLER MÜCADELE EDEREK KAZANDILAR’

İskender Bayhan da Pekintaş işçilerinin mücadelesinin, başta örgütlenme ve sendikalaşma olmak üzere hak alma mücadelesi kapsamında ülkedeki tüm işçiler için önemli olduğunu ifade etti.

Pekintaş işçilerin mücadelesinin 15-16 Haziran Direnişi’nin 53'üncü yıl dönümüne denk geldiğini hatırlatan Bayhan, “53 yıl önceki direniş Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihine altın harflerle yazılmış miras. Bu mirasın öğrettiklerini bugün emekçilerin devam ettirmesi çok önemli. O zaman da işçilerin mücadelesinde öne çıkan nokta sendikal haklardı” dedi.

Patronların işçileri yıldırmak için çokça ayak oyunu girişimleri olacağını söyleyen Bayhan, “İşçilerin bunlara teslim olmamaları, diğer işçileri de kazanmak için çaba sarf etmeleri gerekir. Evet sendika hakkı Anayasada yer alan bir hak. İşçiler bu hakkı Anayasaya mücadele ederek yazdırdılar. Ama bugün bu hakkı kullandırtmıyorlar. Sınıf kardeşlerinizin mücadelesiyle kazanılan bu hakları korumak ve yenilerini kazanmak da mücadeleyle olacak” dedi.

Bayhan, Pekintaş işçilerinin yaşadıkları sorunlar Meclise taşıyacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)