En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltileceğini açıkladı. Güler, yurt dışı çıkış harcının ise 500 liraya çıkarılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti, emekli maaşlarına düzenlemeye ilişkin maddenin de eklendiği yeni vergi paketini içeren yeni vergi paketini Meclis’e sundu.

Pakete dair bilgi veren Grup Başkanvekili Abdullah Güler, teklifin toplamda 53 maddeden oluştuğunu belirtti. Güler, teklifle vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergi payının artırılması, vergilemede güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıklar mücadele, bazı istisnaların artırılması, ithalat ve yurt içinde vergilemenin uyumlaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Güler, paketteki bazı düzenlemeleri şöyle sıraladı:

-Kısa vadeli sigorta prim oranını yüzde 2’den yüzde 2,25’e çıkarılması,
-Çok uluslu şirketlerden küresel ve yerel asgari kurumlar vergisi alınmasının düzenlenmesi,
-Yeni vergi güvenlik müesseselerinin oluşturulması,
-Serbest meslek icra edenlerin vergi beyanlarıyla tespit edilen kazançlar arasında uyumsuzluk görülmesi halinde müdahale edilmesi,
-Kayıt dışı çalışma cezalarının artırılması,
-İBAN ve başkasının pos cihazını kullananlara yönelik cezaların artırılması,
-Yurt dışı çıkış harcının 500 liraya çıkarılması.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500

Güler bu düzenlemeler dışında pakette bulunan en düşük emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeyi de şöyle açıkladı: “Dosya bazında 10 bin TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 TL’ye yükseltildi.”

KÖK MAAŞLARA YANSIMAYACAK

Bütün emeklilere enflasyon oranında zam yapıldığını, bu düzenleme ile 10 bin lira altında alan emeklilere destek sağlandığını belirten Güler, bu desteğin kök maaşlara yansımayacağını söyledi.

3 MİLYONUN ÜZERİNDE EMEKLİ ETKİLENİYOR

Düzenlemenin toplam 16 milyon 500 emekliden 3 milyon 703 bin 788 kişiyi etkilediğini kaydeden Güler, düzenlemenin bütçeye maliyetinin de 33 milyar 200 milyon TL olduğunu kaydetti.

AZ KAZANANDAN AZ, ÇOK KAZANANDAN ÇOK

Güler, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını ve kayıt dışı ile mücadelenin güçleneceğini sağlayacak bu düzenleme hazırladıklarını söyledi.

6 Şubat depremleri için ayrılan payın, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili düzenlemenin bütçele ekstra yük getirdiğini kaydeden Güler, ilerleyen dönemde daha dengeli bir düzenleme için çalışılması gerektiğini söyledi.

YENİ DÜZENLEMELER GELECEK

Vergi adaletinin sağlanması ve etkinliğinin artırılması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Güler, yeni vergi düzenlemelerinin ekimden sonra gelmeye devam edeceğini ifade etti.

(HABER MERKEZİ)