En iyi salatalıklı yemekler belli oldu: Caciki, cacığı geçti
Geleneksel tarifleri öne çıkarmasıyla bilinen Taste Atlas (Lezzet Atlası) adlı web sitesi dünyanın en iyi salatalıklı yemeklerini açıkladı.
DUVAR - Lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yemekler hakkında yapılan araştırmaları bir araya getiren seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi 'salatalıklı yemeklerini' sıraladı.
Listede 5'inci sırada cacık, 18'inci sırada çoban salatası kendine yer buldu.
1. Smacked cucumber (Pai huang gua) / Çin
Özellikle Tibet'te piknik yaparken atıştırmalık olarak popüler olan geleneksel bir Asya yemeğidir. Yemek genellikle salatalık, sarımsak, susam yağı, siyah sirke ve soya sosu kombinasyonuyla yapılır. Salatalık soyulur ve oklava ile vurulur, böylece parçalanmaya başlar.
2. Tzatziki (Cacıki / Yunan Usulü Cacık) / Yunanistan
Tzatziki, yoğurt, salatalık, sarımsak ve dereotu, nane veya maydanoz gibi çok sayıda bitki ve baharattan yapılan bir Yunan karışımıdır. Genellikle birçok et yemeğinin yanında sos olarak veya meze olarak servis edilir.
Adı, çok benzer bir sos anlamına gelen Türkçe cacık kelimesinden türetilmiştir ancak bazıları tzatziki'nin Hint raita sosundan türetildiğinden de şüphelenmektedir.