Encü'ye tokada Diyarbakır'dan yanıt: İktidar ve anlayışı değişecek
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye Kadıköy'de bir polis tarafından tokat atılması gündemdeki yerini koruyor. Diyarbakır'daki siyasetçiler Encü'ye yapılan saldırıya tepki gösterdi.
DUVAR - Polis yurttaşlara tokat atabilir mi? Polis, halkın oylarıyla Meclis’e milletvekili olarak girmiş, meclisteki üçüncü büyük partinin İstanbul İl Eş Başkanlığı görevini yürüten bir insana şiddet uygulayabilir mi? Evet, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’nün polis ile karşı karşıya gelmesi ile ortaya çıkan şiddet olayından söz ediyoruz.
Hasta ve infazı yakılan mahpus yakınları İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bir araya geldi. Hasta ve infazı yakılan tutsaklara özgürlük, tecride son” sloganıyla yapılmak istenen eyleme polis izin vermedi. Basın açıklamasına katılan birçok kişi darp edilerek gözaltına alındı. Polislerden birinin HDP İstanbul İl Eş Başkanına tokat attığı görüntüler ise kısa sürede yayıldı.
Encü’nün maruz kaldığı şiddetle ilgili çeşitli kesimlerden tepkiler yükseldi. Aslında Kürt halkını temsil eden kurumlar ve kişiler ile demokrasi mücadelesi verenler ilk kez şiddetle karşılaşmıyor. Neredeyse her eylem ve etkinlik polis baskısı, şiddetiyle sonuçlanıyor. Yaşlı kadınların, gençlerin, işçilerin yerlerde sürüklenmesi, darp edilmesi, etkinlik alanından ters kelepçeyle gözaltına alınması vakayı adiye gibi algılanır oldu.
Ancak Diyarbakır ve bölgenin diğer illeri söz konusu şiddeti hem yanaklarında hem de yüreğinde hissetti. Bu acıya bağlı öfke, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Siz daha tokat görmemişsiniz. Sandığı bekleyin, göstereceğiz!” sözlerinde ifadesini ve yönünü buldu.
Diyarbakır’da siyaset yapanlar Encü’ye yönelik şiddeti nasıl hissetti? Şiddeti nasıl yorumladılar? Ulaşabildiğimiz siyasetçilerden DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Ülsen, Gelecek Parisi İl Başkanı Aydın Altaç ve İYİ P İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu ile görüştük. Ülsen, Altaç ve Ensaroğlu, Ferhat Encü’ye yönelik polis şiddetini kınayarak, tokatın bütün topluma atıldığına dikkat çektiler.
“HDP İstanbul İl Eşbaşkanı’na, Ferhat Encü’ye polisin hakaretini ve şiddetini kabul etmek imkânsızıdır” diyen DEVA Partisi Diyarbakır İl Rş Başkanı Cihan Ülsen, “Bu tokat, tek başına HDP’ye ya da İl Başkanı Ferhat Encü’ye atılmış bir tokat olarak görülmemelidir. Bu tokatı bu haliyle görmek, sivil ve demokratik siyasetin en büyük kayıplarından biri olacaktır. Topyekûn bir şekilde bütün muhaliflere, demokratik ve sivil alanda siyaset yapmaya çalışanlara ve daha önemlisi toplumun tamamına atılmış olarak kabul ediyorum ben” dedi.
‘ROBOSKİ İLE BARIŞMAYACAKLAR’
Kendisi açısından yaşanan bu olayın başka bir karşılığının da olduğunu belirten Ülsen, “Ferhat Encü uzun zaman Roboski’li ailelerin hak mücadelesini yürütmüş ve bu uğurda hapislerle, gözaltılarla ve şiddetle karşı karşıya bırakılmıştır. Bu tokat, bu tarihsel sürecin geldiği noktaya işaret etmekle birlikte devlet aklının Roboski ile barışmayacağının bir dışavurumudur aslında” diye konuştu.
KÜRT MEVZUBAHİS OLUNCA
DEVA Partisi İl Başkanı Ülsen, şunları söyledi: “Burada beylik laflar da edebilirdim: Polisin görevinin güvenliği sağlamak olduğundan başlayıp hukuk devleti içerisinde hareket etmesi gerektiğine kadar. Hatta yetmez deyip ilgili polisin derhal görevden uzaklaştırılması gerektiğini de ekleyeyip cezasızlık politasının bizleri getirdiği yere de işaret edebilirdim. Ancak bütün bunlar Ferhat Encü’ye atılan tokadın karşılığında çok sonra söylenmesi gereken sözler bana göre. Bütün mesele, Kürtler mevzu bahis olunca devlet aklının hiç değişmediğidir. Çünkü Kürdün haysiyetini kırmak, kameralar önünde bunu pervasızca sergilemek, sırtını güce ve tahkime dilmiş olan siyasete yaslayanların reva gördüklerinin bizlere vermiş olduğu karşılıktır. Tam da bundan dolayı Ferhat Encü’ye tokat atılınca en çok bizim yanağımız kızarmıştır.
'BU İKTİDAR ANLAYIŞI DEĞİŞECEK'
Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, kamu düzenini sağlamak ve yurttaşların can güvenliğini sağlamakla yükümlü bir polis memuru tarafından HDP İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü’ye atılan tokadı şiddetle kınadığını söyledi. Altaç, polis şiddetini iktidarın politikasından ayrı düşünmemek gerektiğini ifade ederek, “İçişleri Bakanı, ‘Yıkın, kırın hukuk sonradan gelir’ diyor. İktidarın başındaki Anayasa Mahkemesi’ni, AHİM kararlarını tanımadığını söylüyor. Bunlar böyle konuşunca polis de kendisinde sayın Ferhat Encü’ye tokat atma cüretini görüyor. Polis şiddeti iktidardan aldığı güçle, iktidardan aldığı onayla sayın Mithat Sancar’ı abluka altında tutuyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir” dedi.
Encü’nün maruz kaldığı polis şiddetine gösterilen tepkinin yetersiz olduğuna değinen Altaç, “Bu şiddet olayına daha güçlü bir tepkinin gösterilmesi gerekir. Güçlü tepki herkesin menfaatine olacaktır. Çünkü Sayın Encü’ye atılan tokat aynı zamanda siyasetçilere, demokrasi ve hukuk için mücadele eden herkese aba altından sopa göstermektir. Muhalefet cesaretli olmalı ve iktidarın her etkinliği kriminalize etme, terörle ilişkilendirme çabasına karşı hazırlıklı olmalı. Bu tokatın masumane olmadığının farkında olarak, polisin şiddetine karşı çıkılmalı” şeklinde konuştu.
İktidarın bütün siyasi partileri, STK’leri, kanaat önderlerini ve bütün muhalefeti kriminalize ederek şiddet uyguladığını belirten Altaç, “İktidar ülkeyi etnik kimlikler üzerinden, inançlar üzerinden karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Ancak bu böyle devam etmeyecek. Bu ortam değişecek, bu ortamın değişmesini millet istiyor ve milletin bu ortamı değiştireceğine inanıyorum. Hepimiz bedeller ödeyeceğiz ama bu iktidar ve anlayışı değişecek” dedi.
‘UTANÇ VERİCİ BİR DURUM’
Ferhat Encü’ye yönelik şiddeti kınadığını söyleyen İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu ise, “Polis vatandaşları ve devleti korur, seçilmiş bir insana şiddet uygulayamaz. Hakkında soruşturma açılmış. Bu durum karşısında ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı” dedi.
Ensarioğlu, şunları söyledi: “Görevi başındaki bir memura hakaret edilmesini kabul etmeyen bir insan olarak söylüyorum, seçilmiş bir siyasetçiye bir polis tokat atamaz. Bunun gereğinin yapılması gerekiyor. Karşı taraftan tahrik olsa bile tokat atmasına sebep olamaz. Siyasi düşüncesi nedeniyle bir insanın şiddete uğraması demokrasi adına utanç verici bir durumdur.”