Endonezya'da Sinovac aşısı yaptıran en az 350 sağlık çalışanı hastalandı

Endonezya'da, Delta varyantının yayılması nedeniyle yeni Covid vakalarında artış yaşanıyor. Sinovac aşısı yaptıran çok sayıda sağlık çalışanının da, bazıları ağır olmak üzere hastalandığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya'da Çin menşeli Sinovac aşısını yaptıran 350'den fazla doktor ve sağlık çalışanının Covid-19'a yakalandığı açıklandı. Bu kişiler arasında hastalığı ağır geçirenler olduğu belirtildi.

'OKSİJEN SEVİYESİ DÜŞENLER VAR'

Endonezya'nın Java kentinin Kudus bölgesinin sağlık biriminin başkanı Badai Ismoyo, bu kişilerin birçoğunun hastalığı asemptomatik geçirip kendilerini karantinaya aldığını ancak onlarcasının da yüksek ateş ve düşük oksijen seviyeleri nedeniyle hastaneye yatırıldığını açıkladı.

Java'nın Kudus bölgesinde son günlerde korona virüsü salgını yeniden tırmanışa geçmiş durumda. Hastanelerdeki yatak doluluk oranının yüzde 90'ın üzerine çıktığı belirtilirken, yeni vakaların daha hızlı yayılan Delta (Hint) varyantından kaynaklandığı düşünülüyor.

'VARYANTLARA KARŞI NE KADAR KORUDUĞUNU BİLMİYORUZ'

Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'nden epidemiyolog Dicky Budiman ise Reuters'a değerlendirmesinde şu yorumu yaptı: "Veriler, Kudus'ta Delta varyantının bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla enfeksiyon oranlarının öncekinden yüksek olması şaşırtıcı değil çünkü şunu biliyoruz ki, Endonezya'daki sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu Sinovac aşısı oldu. Ve bu aşının gerçek yaşamda Delta varyantıma karşı ne kadar etkili olduğunu hâlâ bilmiyoruz."

Endonezya'da sağlık çalışanları ocak ayında Sinovac aşısıyla aşılanmıştı. Bu sayede, sağlık çalışanları arasındaki ölüm oranları kayda değer oranda düşmüştü. Ancak kamu sağlığı yetkilileri, son dönemde doktorlar ve sağlık çalışanları arasındaki hastalık oranlarının artmasının endişe sebebi olduğunu söylüyor.

LaporCOVID-19 isimli veri toplama kuruluşuna göre, ülke çapında aşı yaptırmasında rağmen en az beş doktor ve bir hemşire öldü; bu kişilerden birinin sadece bir doz aşı yaptırdığı belirtildi. Kudus bölgesinde, aşı yaptıran ancak altta yatan bir hastalığı bulunan üst düzey bir doktor Covid'den öldü.

'HASTANEYE KALDIRILAN EN AZ ALTI DOKTOR TANIYORUM' 

Başkent Cakarta'da çalışan radyolog Prijo Sidipratomo ise Reuters ajansına açıklamasında, aşı yaptırmış olmalarına rağmen Covid-19 nedeniyle geçen ay hastaneye yatan en az altı doktor tanıdığını söyledi. Sidipratomo, Sinovac aşısı yaptıranlara önlem almaktan vazgeçmeme çağrısı yaparak, "Bu durum alarm verici çünkü sadece aşılamaya güvenemiyoruz" dedi.

Reuters ajansı ilgili haberinde, Sinovac ve Endonezya Sağlık Bakanlığı'nın sözcülerinden, aşının yeni varyantlara karşı ne kadar etkili olduğu konusunda henüz geri bildirim alamadıklarını da belirtti. (DIŞ HABERLER)