Endonezya'dan düzeltme: Çin aşısının başarı oranı henüz bilinmiyor

Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş ettiği Coronavac aşısının Endonezya'daki denemelerde 'yüzde 97 oranında başarı sağladığı' açıklaması geri çekildi. Aşıyı üreren Sinovac firmasının "Sonuçlar için daha zamana ihtiyacımız var" duyurusu sonrasında, Endonezya devlet şirketi Bio Farma "Yüzde 97" açıklamasını revize etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin de 50 milyon doz sipariş ettiği Çin aşısı Coronavac'ın 'yüzde 97 oranında başarılı olduğu' açıklaması geri çekildi. Aşının Endonezya'daki denemelerini Çinli aşı firması Sinovac ile birlikte yürüten Endonezya devlet şirketi Bio Farma, bu sabah yaptıkları açıklamayı revize ederek, 'aşının başarı oranının henüz belirlenemeyeceğini' duyurdu.

'TAM SONUÇLAR OCAK AYINDA AÇIKLANACAK'

Açıklamada, aşının Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarının ocak ayında açıklanmasının beklendiği belirtildi. Bio Farma'nın yetkililerinden Bambang Heriyanto da, aşının etkisinin şu an için belirlenemeyeceğini, tam verilerin beklenmesi gerektiğini söyledi.

SINOVAC: DAHA FAZLA ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Bio Farma'nın düzeltmesi, Sinovac firmasının "Daha fazla zamana ihtiyaç var" açıklamasının üzerine geldi. Sinovac firmasının bir sözcüsü, Amerikan haber ajansı Bloomberg'e yaptığı açıklamada, yüzde 97 oranının, aşının koruma oranına işaret etmediğini söyledi. 

'SEROKONVERSİYON ORANI, KORUMA ORANI DEĞİL'

Sözcü bu sonucun, aşının sadece Endonezya'daki serokonversiyon oranına (antikor üretip üretmediğine dair veri) tekabül ettiğini vurguladı. Buna göre Coronavac aşısı, Endonezya'daki 1600 gönüllünün yüzde 97'sinde antikor üretti. Ancak firma, bu verinin aşının Covid-19'a karşı hangi oranda koruma sağladığına dair henüz bir analiz içermediğini vurguladı. Sözcü, Faz-3 denemelerinin etki analizlerini henüz almadıklarını da belirtti.

TARTIŞMA NEREDEN ÇIKTI?

Endonezya devlet şirketi Bio Farma'nın sözcüsü Iwan Setiawan, kendi klinik ekiplerinin yaptığı bir aylık incelemenin sonucunda, aşının yüzde 97 oranında etkili olduğunun tespit edildiğini savunmuştu.

Coronavac aşısının denemeleri, Endonezya'nın yanı sıra Brezilya ve Türkiye'de de yapılıyor. Brezilyalı yetkililer, kendi ülkelerindeki denemelerin Faz-3 sonuçlarını ve etki oranının bu hafta içinde açıklanacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)