Enerji fiyatları için Biden devrede: Çin dahil bir dizi ülkeye 'sıradışı' teklifte bulundu
ABD Başkanı Biden'ın, artan petrol fiyatları için Çin dahil bir dizi ülkeye rezervleri açmayo önerdiği belirtildi. Öneri, fiyat düşürmek için üretimi artırmayan OPEC'e meydan okuma olarak yorumlandı.
DUVAR - Artan enerji fiyatları ve yüzde 6,2 ile son 31 yılın zirvesine çıkan enflasyon nedeniyle Kongre seçimleri öncesi ülke içinde baskı altında olan ABD Başkanı Joe Biden, küresel fiyatları düşürmek için en çok petrol tüketen ülkelerden bazılarına koordineli bir şekilde ham petrol rezervlerini kullanma çağrısında bulundu. Biden'ın Amerikan müttefikleri Japonya, Güney Kore ve Hindistan'ın yanı sıra Çin'e de rezervleri kullanıma açma çağrısı yaptığı belirtildi.
'Şİ İLE GÖRÜŞMESİNDE DE GÜNDEME GETİRDİ'
Reuters ajansı haberi bu gelişme hakkında bilgi sahibi bir dizi kaynağa dayandırırken, Hong Kong'da yayımlanan South China Morning Post gazetesi de Biden'ın önceki gün Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yaptığı sanal zirvede bu meseleyi gündeme getirdiğini yazdı.
US asks China to release oil reserves as part of discussions on economic cooperation, source says, reports @catherinewongbj #china #China #oil #BidenXiSummit #petrol #XiJinping #JoeBiden #UnitedStates https://t.co/BLdsDrwzZB
— SCMP Economy (@scmpeconomy) November 16, 2021
YASAL ENGELLER VAR
ABD'nin bu sıradışı talebi, 8 Kasım 2022'de düzenlenecek Kongre ara seçimleri öncesinde pandemi nedeniyle yükselen yakıt fiyatları ve tüketici maliyetleri nedeniyle Demokrat Parti'nin destek kaybettiği bir dönemde geldi. Ancak Reuters'a konuşan kaynaklar, Biden'ın çağrıda bulunduğu ülkelerden bazılarının, rezervleri fiyatları düşürmek için açmanın yasaları ihlal edecek olması nedeniyle talebe şu an için mesafeli yaklaştığını söyledi.
OPEC'E 'DAVRANIŞINIZI DEĞİŞTİRMENİZ LAZIM' MESAJI
Öte yandan, Reuters'a konuşan bir kaynak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) üyelerinin Washington'dan yükselen üretimi artırma çağrısını şu ana dek kabul etmediğine dikkat çekerek, Biden'ın buna karşılık getirdiği rezervleri açma önerisinin OPEC'e "Davranışınızı değiştirmeniz lazım" manasında verilen sembolik bir mesaj anlamına geldiği yorumunu da yaptı. Reuters, ABD ve müttefiklerinin son olarak 2011'de OPEC üyesi Libya'da yaşanan savaş sırasında olmak üzere geçmişte stratejik petrol rezervlerinin kullanımını koordine ettiğini ancak bu kez, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in de denkleme dahil edilmesiyle, 50 yıldan uzun süredir petrol fiyatlarını belirleyen OPEC'in daha önceden görülmemiş bir meydan okuma ile karşı karşıya olduğunu yazdı.
'JAPONYA'DA YASALARA AYKIRI'
Biden'ın çağrısına hangi ülkenin nasıl yanıt vereceği ise henüz bilinmiyor. Japonya'dan Reuters'a konuşan bir sanayi bakanlığı kaynağı, Washington'ın Tokyo'dan yükselen petrol fiyatlarının düşürülmesi için işbirliği talep ettiğini doğruladı ancak bu talebin stokların koordineli şekilde açılmasını kapsayıp kapsamadığı konusunda bilgi vermedi. Yetkili, Japonya'nın mevcut yasalar uyarınca fiyatları düşürmek için rezervleri açamayacağına dikkat çekti.
'GÜNEY KORE BU KOŞULLARDA REZERVLERİ AÇAMAZ'
Güney Kore'den bir yetkili ise ABD'nin Seoul'dan bazı rezervleri açmasını istediğini doğruladı ancak teklife mesafeli yaklaştıklarını söyledi. Yetkili, "ABD'nin talebini derinlemesine inceliyoruz fakat biz, artan fiyatlar nedeniyle petrol rezervlerini açmıyoruz. Rezervleri artan petrol fiyatlarına yanıt olarak değil, arz dengesizliği durumunda açabiliriz" diye konuştu.
'ÇİN DEVLET REZERV BÜROSU KONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR'
South Morning China Post gazetesi ise Pekin yönetiminin bu talebe 'açık' olduğunu yazdı. Çin'in devlet rezerv bürosu da, olası bir rezerv açılımı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ancak büro, ABD'nin talebi hakkında yorum yapmadı.
'ABD'NİN 20-30 MİLYON VARİL AÇMASI LAZIM'
İlgili görüşmelere katıldığı belirtilen bir kaynak ise ABD'nin piyasaları etkileyecek ve fiyatları düşürecek miktarda rezerv açmasının, 20 ila 30 milyon varilden daha fazlasına tekabül edeceğini söyledi. Böyle bir rezerv açılımın, satış veya ABD Stratejik Petrol Rezervleri'nden (SPR) borçlanma şeklinde yapılabileceği belirtildi. SPR 1970'li yıllarda, Arap Petrol Ambargosu'nun ardından ABD'nin acil durumlarla başa çıkacak kadar stok petrole sahip olması için kurulmuştu.
Öte yandan, Reuters'a konuşan kaynaklar koordineli bir rezerv açılımı konusundaki müzakerelerin henüz sonuçlanmadığını, hatta bu yönde bir adım atılıp atılmaması konusunda da kesin karar verilmediğini vurguladı. Bununla birlikte, Beyaz Saray'ın girişimlerine dair haberin duyulması sonrası petrol fiyatlarında düşüş gözlemlendi. (DIŞ HABERLER)