Enflasyon aşure maliyetinde ortaya çıktı: Yüzde 36 arttı
Enflasyon, aşurenin maliyetini yüzde 36 artırdı. Geçen yıl 242 liraya mal olan aşure bu yıl 330 liraya çıktı. CHP'li Umut Akdoğan, artan fiyatlara tepki gösterdi.
DUVAR - Muharrem ayıyla birlikte başlayan aşure telaşı da enflasyondan nasibini aldı. Geçen yıl 242 liraya mal edilen bir tencere aşurenin maliyeti bu yıl 330 liraya kadar çıktı.
Porsiyon başı maliyet ise 27.5 lira oldu. Geçen yıl 20 liraya mal olan bir kase aşuredeki fiyat artışı yaklaşık yüzde 36’yı aştı.
Sözcü'de yer alan habere göre,12 kişilik klasik bir aşure için 300 gram buğday, 165 gram nohut, 270 gram kuru fasulye, 20 gram pirinç, 400 gram toz şeker, 120 gram kuru incir, 120 gram kuru üzüm, 120 gram kuru kayısı, 80 gram fındık içi, 10 gram karanfil ve 300 mililitre süt gerekiyor. Bu malzemelerden bazıları tarifteki gramajlarla alınabilirken, bazıları ise paket yani kilogram olarak alınabiliyor.
Hal böyle olunca bugün yaygın bir zincir marketten aşure malzemeleri için alışverişe çıkan bir kişinin cebinden çıkan para 550 lirayı bulabiliyor. Gramajlarına göre maliyet hesabı yapıldığında ise 12 kişilik aşuren tenceresi 330.53 TL’ye kaynıyor. Böylelikle bir kase aşurenin maliyeti de 27.5 liraya denk geliyor.
Aşure yapmak isteyenler aşurenin ya malzemelerini eksiltiyor ya da daha az porsiyon pişiriyor.