'Enflasyon düşüyor' diyenlere sorulacak sorular

Yıllık enflasyondaki düşüşün 'fiyatların düştüğü' anlamına gelmeyeceğini belirten Alaattin Aktaş: "İnsanın kazandığı paraya ve harcadığı paraya bakması yeter."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Ağustos ayında fiyatların yüzde 2.47 arttığını ancak yıllık artış oranının yüzde 51.97’ye indiğini belirterek, "Neler duyacağımız belli, kaydedilen aşamanın ne büyük bir başarıya işaret ettiği çoktan dile getirilmeye başlandı bile" dedi. 

"Yıllık enflasyondaki düşüşün, fiyatların düşmesi anlamına gelmediğini görebilmek için finansal okuryazarlıkta belli bir düzeyde olmaya gerek yok" diyen Aktaş'ın, " ‘Görüyorsunuz işte, enflasyon düşüyor’ diyenlere yöneltilecek sorular..." başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:

"Bu yıl için yüzde 38 kovalanıyor ve iki yıl sonrasına tek hane hedefi veriliyor ama iyi de Türkiye çok uzun yıllar önce değil, beş yıl önce 2019’un eylül ve ekiminde yıllık bazda tek haneli enflasyon yaşıyordu.

Daha yakına gelelim, 2021’in sonbaharında da yıllık enflasyon yüzde 20’nin altındaydı.

İyi güzel de, tek haneli düzeyi yaşıyorken tek haneyi hedefleme durumuna nasıl geldik, niye geldik, bunu hiç sorgulamayalım mı?

Bu yıl 38’de kalabilirsek, “Bunun neresi başarı, hem ağustosta yaşanan 2.47, Avrupa’nın yıllık enflasyonu” diye sormayalım mı?

Ayrıca, ağustostaki oranın, geçen yıl hariç şimdiye kadar kaydedilen en yüksek ağustos oranı olduğunun üstünde durmayalım mı?

Bu arada 2024’ün enflasyonunu yüzde 38’e indirmek de mümkün olmayacak. İlk sekiz ayda yüzde 32’ye yaklaşan artıştan sonra son dört ay için yüzde 4.5’lik bir hareket alanı kaldı. Dört ayda yüzde 4.5’i aşmamak aylık artışı yüzde 1.13’te tutmakla mümkün. Bu da olmayacak.

Gerçi “Yüzde 38’e o kadar da odaklanmamak gerek, alt ve üst sınırlara, yani yüzde 34 ve 42’ye bakmak gerekir” denilerek zaten 42’ye çoktan razı olunduğunun işaretleri epeydir veriliyor.

Bir kere şu gerçeği hiç unutmayalım; hâlâ enflasyondan söz ediyoruz, enflasyondan!

Teknik tanımı bir yana enflasyon demek fiyat artışı demek!

Fiyat artışından söz ederken bir yandan da fiyatların düştüğünü söylemek tuhaf olmuyor mu?

“Enflasyon düşüyor” diyenin başı ağrımaz tabii ki, çünkü kastedilen yıllık artış oranının düşmesi. Ama isteniyor ki toplum “Enflasyon düşüyor” kavramını “Fiyatlar düşüyor” diye algılasın." 

 

 

(ALINTI)

Etiketler Enflasyon ekonomi