Enflasyon-faiz çelişkisi: Vadeli mal satan kaybeder
Prof. Dr. Şenol Babuşçu, enflasyon yüzde 61 iken politika faizinin yüzde 14'de tutulmasını yorumladı: Vadeli mal satan kaybeder, vadeli mal alan kazanır...
DUVAR - Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'de sabit bırakmasını yorumlayan ekonomistler, bu tutumla enflasyonun hareketliliğinin devam edeceğine dikkat çekti. ABD dahil çok sayıda ülkede enflasyonla mücadele için faizin yükseltildiğine işaret eden ekonomistlerin, sosyal medya hesaplarından yaptıkları değerlendirmeleri şöyle:
Şenol Babuşçu (Ziraat Bankası Eski Genel Müdürü, Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi: Enflasyonun yüzde 61 olduğu bir ekonomide, faiz yüzde 14 ise vadeli mal satan kaybeder, vadeli mal alan kazanır...
Mahfi Eğilmez (İktisat uzmanı): Merkez Bankası politika faizini (yüzde 14) değiştirmedi. Faizi yüzde 19'dan indirmeye başladığında enflasyon yüzde 19,58 idi. Aralıkta yüzde 14'e düşürdüğünde enflasyon yüzde 36,08'e yükselmişti. O zamandan beri faiz yüzde 14'de duruyor, enflasyon ise yüzde 61,14'e yükselmiş bulunuyor. Başka bir diyeceğim yoktur.
Alaattin Aktaş (Ekonomi yazarı): Ocak, şubat, mart, nisan... Faiz son dört toplantıda aşağı çekilmedi. Hayırdır! Enflasyonla mücadeleden mi vazgeçildi, yoksa enflasyonun gerilemesi için faizin düşük olması gerektiği tezi mi değişti?
Fatih Özatay (Ekonomist): Merkez Bankası PPK kararı: "... güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir." Aylardır gözden geçiriyor Gözden geçiredursun ÜFE artışı son 25 yılın rekorunda, yüzde 115. Ocakta-savaş öncesinde de öyleydi.
Oğuz Demir (Ekonomist): Faiz sabit, enflasyon hareketli...
Mehmet Çağdaş Işim (Finansal analist): Dövizin kur korumalı mevduat sistemine(kkm) geçişinin öngörüldüğü bir düzenleme varken Merkez Bankasının faizi pas geçmesi dışında bir seçeceği zaten yok... (EKONOMİ SERVİSİ)