Engelli federasyonları: 'Bu adaletsizliklere son verin!'
Engelli dernekleri, federasyonları ve konfederasyonları, mecliste onaylanan yeni düzenlemelere ilişkin ortak bir basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.
DUVAR - 25 Aralık 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylanan ÖTV Kanunundaki değişikliklere ilişkin Türkiye'de faaliyet gösteren 20 farklı engelli federasyonu ile 2 engelli konfederasyonu ortak basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.
Son dönemde yapılan mevzuat değişiklikleriyle, engellilerin sistematik olarak yok sayıldığının belirtildiği açıklamaya davet metninde şu ifadelere yer verildi: "Yeni yönetmelik, gelir kriteri bahanesiyle binlerce bakıma muhtaç bireyi kaderine terk ediyor. Yeni engelli emeklilik düzenlemesi, engellilerin hayatını daha da zorlaştırıyor, mağduriyeti katlıyor. Yeni KDV Kanunu değişikliğiyle ithal protezler erişilmez hale geliyor, engelliler temel ihtiyaçlardan mahrum kalıyor. Yeni yönetmelikteki ehliyet kodları, işitme ve ortopedik engellilerin ehliyetlerini iptal ederek hayatlarını felç ediyor! Yeni yönetmelik değişikliği, hafif zihinsel engellileri hayat boyu eğitimde yok sayarak eşitliği yok ediyor. Yönetmelik değişikliği, evde bakım ve sosyal destekten binlerce ihtiyaç sahibini dışlıyor. SGK’nın fiyat güncellemesi yapmaması, engellileri hasta altı bezi gibi temel ihtiyaçlardan bile mahrum bırakıyor. ÖTV Kanunu değişikliğiyle 10 yıllık yenileme süresi ve %40 yerlilik oranı, engellileri sosyal hayattan koparıp sanayiye mahkûm ediyor. Tekerlekli sandalyelerini küçücük arabalara sığdıramayan bireyler, sandalyelerini çeki demiriyle arkadan çekmek zorunda bırakılıyor."
Resmî Gazetede yayımlanan ÖTV yasasının, engellilerin yaşam hakkını, özgürlüğünü ve temel insan haklarını hiçe sayan bir düzenleme olarak karşılarına çıktığını belirten federasyonlar, "Hırsızlar serbest, ev sahibi cezalı" dedi.
25 Aralık 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylanan ÖTV Kanunundaki değişikliklere ilişkin ise şu ifadelere yer verildi: "Yenileme süresini 5 yıldan 10 yıla çıkararak engelli bireyleri eski teknolojiye mahkûm etmekte, gelişen güvenlik donanımlarına sahip araçlara erişimlerini engellemekte, yerli üretim araçlarla sınırlayarak, tekerlekli sandalye veya valiz gibi temel ihtiyaçları taşıyamayan yetersiz araçlarla yaşamaya zorlamaktadır. Bagajına tekerlekli sandalye sığmayan otomobillere çeki demiri mi takacağız? diye soruyoruz! Bu düzenleme açıkça şu anlama gelmektedir: Hırsızlara göz yumuluyor, ev sahibi engelli birey cezalandırılıyor."