Engellilere yönelik ayrımcılık Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, engelli yurttaşlara yönelik ayrımcılığa dikkat çekti, iş yerlerinin engelli istihdamı yerine ceza ödemeyi tercih ettiklerini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye’de engelli yurttaşların maruz kaldığı ayrımcılığı Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde engellilerin ekonomik kriz koşullarında iki kat sorun yaşadığına dikkat çekerek sorunların çözümü noktasında devletin sorumluluklarını hatırlattı.

’İŞ YERLERİ ENGELLİ İSTİHDAMI YERİNE CEZA ÖDEMEYİ TERCİH ETMEKTEDİR’

Türkiye’de engelli istihdamı zorunluluğunun kamuda yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 olarak uygulandığını vurgulayan Kenanoğlu, “Ancak gerek iş yerlerinin erişilebilir olmaması gerek ayrımcılık gerekse mesleki eğitim yetersizliği gibi nedenlerle engelliyi istihdam etmek istemeyen işverenler engelli istihdamı yerine ceza ödemeyi tercih etmektedir. Diğer taraftan engelliler iş yerinde bir sorun olarak görülmekte ve çeşitli şekillerde mobbing’e maruz kalmaktadırlar. Türkiye’de hiç kuşkusuz milyonlarca engelli olduğu değişik kaynaklarda yer almaktadır. Ancak, Türkiye’de eksik olan engelli verileri ve istatistikleri hakkında güncel ve sağlıklı verilere ulaşılabilmesi engellerin sorunlarına çözüm üretebilmek ve sosyal politikalar geliştirebilmek için önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

HDP’Lİ KENANOĞLU’NDAN BAKAN YANIK’A 12 SORU

HDP Milletvekili Kenanoğlu, Bakan Yanık’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1. 2021 yılsonu itibariyle, Türkiye’deki engellilerin yaş, cinsiyet, medeni durum ve engel gruplarına göre il bazında dağılımı nasıldır?
2. 2021 yılsonu itibariyle, çalışma yaşındaki engellilerin kaçı kamu kurumlarında, kaçı özel sektörde istihdam edilmektedir?
3. 2021 yılsonu itibariyle, kamu kurumları ve özel sektörde zorunlu engelli çalıştırma açığı var mıdır?
4. Engelli istihdam etmediği için ceza uygulanan iş yeri sayısı illere göre nasıldır? Toplam kesilen ceza miktarı ne kadardır?
5. 2021 yılsonu itibariyle kamu ve özel sektörde istihdam edilen engellilerin, engel gruplarına göre dağılımı nasıldır?
6. 2021 yılsonu itibariyle, evde bakım hizmet ödeneği alan kaç engelli vardır?
7. 2021 yılsonu itibariyle, engelli öğrenci sayısı kaçtır ve kaçı özel eğitim okullarında kaçı kaynaştırma eğitimindedir?
8. E-KPSS puanı alarak atama bekleyen işsiz engelli sayısı ne kadardır?
9. 2021 yılsonu itibariyle, engelli öğretmen sayısı kaçtır, bunların kaçı özel kaçı kamu çalışanıdır?
10. Atama bekleyen özel eğitim öğretmen sayısı kaçtır?
11. Medya ve basın dilinde engellilere yönelik ayrımcı dil ve söylemlerin tespit edilmesi ve önlenmesi hakkında Bakanlık olarak yapılan bir çalışmanız var mıdır?
12. Türkiye’de hangi illerde engelli bireylere yönelik özel bakım merkezi açılmıştır? (DUVAR)