Engellilerin Haklarına Erişim Platformu kuruldu

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, engelli bireylerin haklarına erişimini savunmak adına kurulan Engellilerin Haklarına Erişim Platformu'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken, Engelliler Haftası'nda engellilerin haklarına erişim mücadelesini desteklemek amacıyla yeni bir platform kurulduğunu bildirdi. 

Engellilerin haklarına erişimini savunan bir çağrıda bulundukları ifade eden Akarken, "Engellilerin Haklarına Erişim Platformu'nu kurarak bu dönemde yaşanan zorluklara karşı birlikte hareket etme kararı alındı" diye konuştu. 

Engellilerin haklarının korunması için pandemi döneminde SAHİM-SEN Engelliler Komisyon Başkanı Ayşe Sarı liderliğinde bir platform kurulduğunu, ancak engellilik hareketinin o zamandan bugüne hiç olmadığı kadar durağan bir döneme girdiğini söyleyen Akarken, "Haklara erişimde zorlanıldığı kazanımları kaybedildiği günler oluşmuştur. Bunun en önemli nedeni, engellilerin örgütlü mücadeleden uzaklaşmasıdır. Örgütlü mücadele olmadığı için, sesler duyulmuyor" ifadelerini kullandı. 

Geçmişteki trajik olayları hatırlatan Özlem Akarken, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Yaşlı bir babanın, ardında bırakmamak için yaşadığı çaresizlikle 50 yaşındaki zihinsel engelli kızını ve kendisini vurarak hayatına son vermesini hatırlayalım. Bakım evinde gördüğü şiddet sonrası vefat eden otizmli çocuğumuzu hatırlayalım. SGK’nin, geri ödemeleri güncellemediği için tıbbi araç ve gereçleri alınamadığı yaşanılan ekonomik güçlük nedeniyle kalitesiz tıbbi malzeme almak zorunda kalındığı, nadir hastalığı olan birçok çocuğun ilaca erişimlerinin olmadığını hatırlayalım. Yakın zamanda seçimlerde, engelli adaylara yer verilmediğini hatırlayalım. Yıllarca sahip oldukları sürücü belgelerini, haksız yere kaybedenleri, istihdam edilmeyi bekleyen yüzbinlerce engelli genci hatırlayalım. Kamu ve üniversite hastanelerinde sağlık personeli olup, engelli çocuğu olan ana babaların çocuklarını eğitime götürmek için çabalarını hatırlayalım. Birçok annenin mesleğini bırakmak zorunda kalıp çocuğuyla mücadelesini hatırlayalım. Bakım hizmetlerinden sağlık hizmetlerine, istihdamdan eğitime kadar birçok alanda sorunlar çözüm bekliyor. İşte bu nedenle daha fazla beklemeden, örgütlü mücadele için ayağa kalkıyoruz!" 

Akarken, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu platform, engelli bireylerin tüm insan haklarına ayrımcılığa uğramadan erişimlerini sağlamak üzere kalıcı ve kapsayıcı bir çözüm olarak hayata geçirilmiştir. Çağrıcı STK temsilcileri olarak kurduğumuz platformlara destek veren tüm STK’lere, aktivistlere ve 'sözüm var' diyen herkese, Engellilerin Haklarına Erişim Platformu'na destek vermeleri için Engelliler Haftası’nda çağrı yapıyoruz. Engellilerin haklarına erişimi sağlamak için örgütlü bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz."