Enkaza dönüşüp yanan binadan çıkan depremzede: Yavrularımı aramadılar

Deprem sırasında İskenderun’da yıkılıp altındaki fırın nedeniyle alevlere teslim olan 5 katlı bir binanın önünde yas tutan 70 yaşındaki depremzede yaşadıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Deniz – Kadir Cesur
HATAY – Hatay'ın İskenderun ilçesinin merkezinde bulunan Pac Meydanı, Maraş depremi sırasında en büyük yıkımın yaşandığı yerlerden biri oldu. Meydan ve çevresinde birçok binanın yıkıldığı bölge, büyük bir enkaz alanına dönüşmüş durumda.

'BİR UMUT BEKLİYORUZ, GELEN YOK'

Meydanda bulunan 5 katlı bir binadan hâlâ alt kattaki fırında çıkan yangının dumanı tütüyor. Yanmış, iki alt katı çökmüş ve yola doğru yatmış binanın altında 14 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Apartmanda yaşayan ve sağ olarak kurtulanlar ise yıkıntının önünde bekliyor, depremin yaşandığı dakikalardan itibaren yardımlarına kimsenin koşmadığını söylüyor. Depremi ve yangını aynı anda yaşayıp sağ kurtulanlar, çıktıkları apartmana umutsuz gözlerle bakıyor.

'BİRBİRLERİNE SARILARAK GİTTİLER'

Meydandaki bir bankın üzerinde oturan 70 yaşındaki depremzede Fatma Teyze, kızı Sema ve 15 yaşındaki torunu Halil için ağıt yakıyor. Enkaz altında kalan anne ve oğlundan bir ses duyulur diye harabeye dönüşen evin önünden ayrılmak istemeyen depremzede, yıkılan merdivenlerin arasından kendisini diğer torununun kurtardığını söylüyor. “O kara günden beri ikimiz de ağlayamıyoruz” diyen Fatma Teyze, o anda yaşadıklarını, “Çok yazık oldu, yavrum yavrusunu hiç gözünden ayırmazdı, birbirlerine sarılarak gittiler” diye anlatıyor.

‘MERDİVENLER YIKILDI, DÜŞTÜLER’

Uykuda yakalandıkları depremde alt katlardan yoğun bir dumanla birlikte yanık kokusunun da yükseldiğini, dışarı çıkmak için merdivenlere koştuklarını söyleyen Fatma Teyze, “Deprem ilk sinyali verdiğinde biz apartman boşluğuna koştuk. Yalın ayak nasıl kaçtığımızı bilemedik. Kızım elimi tuttu, ‘Anne çabuk inelim, kurtulalım’ dedi. İşte tam o anda merdivenler komple yıkıldı, kızımla Halil aşağı düştü. Merdiven yok, her yer patladı. Fırından çıkan duman içeriyi sardı. Göz gözü görmüyordu. Karanlıkta, dumanın içinde kızımı aradım, bulamadım. Sonra torunum geldi, beni çıkardı” dedi.

‘YAVRULARIM ARANMADAN GİTTİ’

Binadan yükselen alevlere ve enkazda kalanlara müdahale için yardım istediklerini anlatan 70 yaşındaki depremzede, “Bu binadan kurtulan 35 kişi. 14 kişi içerde kaldı. Biz kurtulduk, onlar yıkıntının içinde kaldı. Yangında mı kaldılar, bina mı üstlerine yıkıldı bilmiyorum. Çok yardım çağırdık ama gelmediler. Bu binanın içindeki çukuru hiç kimse aramadı. Benim yavrularım bir kez olsun aranmadan öldü gitti. Ben bundan sonra zor nefes alırım onlarsız. Bizi bitirdi bu felaket. Biz bittik” diye konuştu.

‘BU EV YIKILIR DEYİP GİDİYORLAR’

Enkaz alanında bekleyen depremzedeler bir haftadır yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kardeşim Sema, iki çocuğu ve annemle beraber üçüncü kattaydı. Bir yeğenim sağ çıktı, diğeri orada kaldı. Kaç gün oldu. Depremin üstünden koca bir hafta geçti. Daha bir kişi girmedi şuraya. Bu ev yıkılır diyorlar, gidiyorlar. Kimseyi bulamayınca ben kendim girdim, yıkılmış merdivenlerden 2’nci kata kadar çıktım. Ama kapıyı açamadım, gücüm yetmedi. Hiç yolu yok mu, yıkılmayan yerleri vinçle kaldırsalar, içeri baksalar. Yazık, insan hayatı hiç mi kıymetli değil? Bize devlet yardım etmedi burada. Yangını bile söndürmediler. Bu evin altında çok insan var dedik. Yardım istedik. Gelen giden olmadı.”

Etiketler deprem maraş hatay