Ennahda'ya 'gizli örgüt' soruşturması: Gannuşi'ye yurt dışına çıkış yasağı

Tunus'ta geçen yıldan bu yana ülkeyi kararnamelerle yöneten Cumhurbaşkanı Said siyasi olarak hedefindeki Ennahda'ya yönelik hamlelerini sürdürüyor. Ennahda liderine yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını durdurması ve ülkeyi kararnamelerle yönetmesiyle yaşanan siyasi krizde kritik muhalif isimlere yönelik baskı sürüyor.

Ülkede Müslüman Kardeşler'e desteğiyle bilinen Ennahda lideri Raşid el Gannuşi'ye yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileri olan Gannuşi'nin Meclis Başkanlığı görevi parlamentonun feshedilmesiyle sona ermişti.

'GİZLİ ÖRGÜT' SORUŞTURMASI YÜRÜTÜLÜYOR

Tunus Aryana Asliye Mahkemesi Sözcüsü Fatima Bukataya, Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada Gannuşi’nin de aralarında yer aldığı 34 kişi için seyahat yasağı getirildiğini söyledi. Yurt dışına çıkış yasağının "gizli örgüt" soruşturması kapsamında alındığını belirten Bukataya, seyahat yasağı konulan ilgili taraflara henüz kararın tebliğ edilmediğini belirtti.

Bukataya, 34 kişiye "devlet görevlisi olmayan sivil kişilere devlet sırrını ifşa etmek, devlet görevlisi olarak şahsen veya başkaları aracılığıyla hediye kabul etmek, başkaları adına hak ve imtiyazlar talep etmek" gibi suçlamaların yöneltildiğini dile getirdi.

Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada ise Gannuşi’ye konuya dair tebligat yapılmadığı ve Gannuşi’nin yakın zamanda herhangi bir yurt dışı planının olmadığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Tunus'ta 25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Cumhurbaşkanı Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Dönemin Meclis Başkanı Gannuşi ve Ennahda yöneticileri, Yüksek Yargı Konseyi üyelerine karşı tasfiye operasyonu yürütmekle suçlanan Said, 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler tunus ennahda gannuşi