Epostalar sızdı: 'Gizemli beyin hastalığının araştırılması engellendi'

Kanada'da 'gizemli beyin rahatsızlığı'ndan mustarip 200'ü aşkın hasta olmasına rağmen, konuyla ilgili soruşturmanın kapatıldığı, bilim insanlarının çalışmalarının ise engellendiği iddia edildi.

Fotoğraf: Temsili (Mart Production/ Pexels)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanadalı mikrobiyolog Michael Coulthart, New Brunswick bölgesindeki 'gizemli' bir beyin hastalığını araştırmasının engellendiğini ileri sürdü. Coulthart, bu rahatsızlıktan mustarip 200'ü aşkın kişinin açıklanamayan nörolojik bir gerileme yaşadığını anlattı. İddialar, İngiltere basınına sızdırılan epostalar ile gündeme geldi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Coulthart'ın iddiaları, New Brunswick'in 200'den fazla kişiyi etkileyen rahatsızlıkla ilgili başlatılan incelemeyi kapatmasının ardından ortaya çıktı. Gazetenin gördüğünü söylediği ve bilim insanının bir iş arkadaşına gönderdiği epostalar, bir dizi vakaya ilişkin soruşturmanın kapatılmasından iki yıl sonra söz konusu iddiaları yeninden gündeme getirdi. Mikrobiyolog Michael Coulthart, bu epostalardan birinde şöyle yazmıştı: "Söyleyeceğim tek şey, benim bilimsel görüşümün (New Brunswick'te) bir nöroloğun önyargısı ya da kişisel gündemi ile açıklanamayacak gerçek bir şeylerin olduğu yönünde. Birkaç vaka, en iyi ikincisiyle açıklanabilir ama onlardan şu anda çok fazla var."

'YANLIŞ TEŞHİS' İDDİASI

New Brunswick sağlık yetkilileri, 2021 yılında 40'tan fazla kişinin olası bilinmeyen bir nörolojik sendromdan mustarip olduğu konusunda uyarıda bulunmuş, rahatsızlığın semptomlarının dejeneretif bir beyin hastalığı olan Creutzfeldt-Jakob hastalığının belirtilerine benzediği ifade edilmişti. Bu semptomlar, salya akmasından kişinin teninin üzerinde böcekler yürüyor gibi hissetmesine kadar değişiyordu. 

Ancak, bundan bir yıl sonra, bölge yönetimince oluşturulan bağımsız inceleme komitesi, hastalara büyük olasılıkla yanlış teşhis konulduğuna, kanser ve demans gibi bilinen hastalıklardan mustarip olduklarına karar verdi. Komite ve New Brunswick hükümeti ayrıca bölgedeki doktorların hastaları sevk ettiği nörolog Alier Marrero'nun çalışmaları hakkında da şüphelerini dile getirdi. Komitenin hazırladığı raporda bilinmeyen bir beyin sendromundan mustarip olan bir grup insanın olmadığın sonucuna varıldı. Bu, bölge yönetiminin konuya ilişkin soruşturmasının da sonunun gelmiş olabileceğine işaret ediyordu.

'ÇEVRESEL BİR MARUZİYET TETİKLİYOR YA DA HIZLANDIRIYOR OLABİLİR'

Fakat, The Guardian'ın gördüğü epostalar, Kanada'nın kamu sağlık kurumu PHAC'deki üst düzey araştırmacıların, özellikle genç insanları etkileyen ve açıklanamayan söz konusu hastalığın sebebiyle ilgili gittikçe daha fazla endişeli olduğunu ortaya koydu.

Ekim 2023'te, söz konusu hastalığa ilişkin başlatılan soruşturmanın federal düzeyde liderliğini yapan Michael Coulthart ile bir başka PHAC üyesi arasındaki bir eposta alışverişi, Coulthart'ın meseleye olan dahlinin 'esasında kesilip atıldığını' söylediğini, sebebin siyasi olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Halihazırda Kanada'daki Creutzfeldt-Jakob Hastalığı Gözetim Merkezi'ni yöneten nörobiyolog Coulthart, 'çevresel bir maruz kalmanın ya da bu maruz kalma durumlarının bir kombinasyonunun nörodejeneratif sendromları tetiklemiş ve/veya hızlandırmış olduğuna inandığını' yazdı. Coulthart'a göre, söz konusu olgu 'teşhisle ilgili patolojinin sığ paradigmalarına' uymuyordu ve konunun karmaşıklığı siyasetçilere 'tutarlı hiçbir şeyin olmadığı sonucuna varmak için bir boşluk' sağlamıştı. 

'CİDDİ BİR ŞEYİN OLDUĞUNU KABUL ETSELERDİ...'

Michael Coulthart’ın epostaları, Marreor’un Kanada hükümetinden, glifosatın dahlini göstereceğini inandığını ifade ederek çevresel bir test yapmasını istemesinden bir yılı aşkın zaman sonra ortaya çıktı. Bu rahatsızlıktan mustarip olduğunu söyleyen genç bir kadın, siyasetçilerin ciddi bir şeylerin olduğunu kabul etmediğini, çünkü o zaman bunu ele almak zorunda kalacaklarını anlattı. Kadın, nihai rapor yayınlandığından bu yana, semptomları kötüleşse de hiçbir yardım almadığını ya da tıbbi takibe alınmadığını söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)