Erasmus+ krizinin perde arkası: AB fon tahsis edemedi

Erasmus+’tan yararlanan öğrencilerin yaşadığı hibe sorununa dair Bakan Çavuşoğlu’ndan açıklama geldi. Çavuşoğlu, sorunun AB kaynaklı olduğunu, henüz AB’nin Türkiye’ye fon tahsis edemediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avrupa üniversiteleri arasında akademik değişimi desteklemeyi amaçlayan Erasmus+ programı 1987 yılından bu yana Avrupa Birliği’nin mali kaynaklarıyla faaliyetini sürdürüyor. Türkiye’deki öğrencilerin ilk olarak 2004 yılında yararlanmaya başladığı değişim programı, son olarak öğrencilerin Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı’ndan ödenek alamamasıyla gündeme gelmiş, öğrenciler hibelerini alamadıkları için gittikleri ülkelerde yaşamsal faaliyetlerini yürütemediklerini duyurmuştu.

Her yıl Türkiye’den binlerce kişinin yararlandığı programdaki ödenek sorunu nedeniyle öğrenciler Türkiye’ye geri gelme riskiyle karşı karşıyayken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan konuya ilişkin açıklama geldi. 

‘AB ÜLKEMİZE FON TAHSİS EDEMEDİ, 2022’NİN İLK HAFTALARINDA MÜMKÜN OLACAK’

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, hibe sorunu yaşayan Erasmus+ öğrencilerine ilişkin soru önergesi verdi. Hibelerde yaşanan gecikmenin nedenini, hibelerin ödenmesi için öngörülen bir tarih olup olmadığını ve bazı öğrencilerin üç aydır hibe desteği alıp almadığının doğru olup olmadığını soran Adıgüzel’e Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yanıt verdi.

Avrupa Birliği’nin 2021- 2027 bütçesinin yaklaşık 1 yıl gecikmeyle 2021 yılının temmuz ayı sonuna doğru kabul edildiğini, bu 'gecikme' nedeniyle Türkiye’nin Erasmus’a katılım anlaşmasını ancak 27 Ekim 2021 tarihinde imzalayabildiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Henüz AB'den ülkemize 2021 yılı için fon tahsis edememiştir. Fon tahsisinin 2022 yılının ilk haftalarında mümkün olabileceği görülmektedir” dedi.

“AB’nin bütçe sürecini zamanında tamamlayamaması” ve “Katılım Anlaşması’nın AB tarafından hazır hale getirilememesi” nedenleriyle Erasmus+ programından yararlananların hibe süresi ve tutarlarında üniversiteler tarafından kısıtlamaya gidildiğini savunan Bakan Çavuşoğlu yanıtında, “Benzer bir durum yedi yıllık (2014- 2020) mali dönemin başı olan 2014 yılında diğer ülkelerde de yaşanmıştır. Nitekim Ulusal Ajans da bu çerçevede, durumu zamanında üniversitelerin dikkatine getirerek, önceki yıllara ait geçici ve sınırlı fonların mevcut riskler göz önünde bulundurularak kullandırılmasını telkin etmiştir” ifadelerini kullandı.

‘YURT DIŞINDA MAĞDUR DURUMDA OLDUĞUNU BİLDİREN ÖĞRENCİLERE DESTEK OLUNUYOR’

Bazı üniversitelerin 2020 yılında kullanılmayan fonlarını 2021 yılı için kullandırdığını, üniversitelerin çoğunluğunun ise programdan yararlanacak öğrenci sayısını azalttığını, başka yöntemlerle hibe kullandırdığını ya da hiç kullandırmadığını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bazı üniversiteler ise, öğrencilerine olası riskleri de hatırlatarak 2021 yılı Erasmus programına 2020 yılının kısıtlı fonlarıyla katılma fırsatı sunmuştur. Bu çerçevede, bazı üniversitelerde öğrencilere, olası miktar ve süre azaltılması risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname de imzalatıldığı öğrenilmiştir” dedi.

Bu süreçte yurt dışında mağduriyet yaşayan öğrencilere ilişkin de önergesinde yanıt veren Bakan Çavuşoğlu, “Yurt dışında mağdur durumda olduğunu bildiren öğrencilere, üniversitelerimiz, Büyükelçiliklerimiz ve Başkonsolosluklarımızca da destek olunmakta ve yol gösterilmektedir” ifadelerini kullandı.