Erbaalıların 'kıpraşmadan sorutmasına' polis izin vermedi

Kelkit Havzası ile Boğalı Yaylaları’nda siyanürlü-sülfürik asitli altın ve bakır çıkarma çalışmalarına başlanması üzerine harekete geçen Erbalıların bugün “kıpraşmadan sorutarak” kitap okumasına polis izin vermedi. İstanbul’da yaşayan Tokatlılar ise maden şirketi Venüs Holding’in önünde basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

TOKAT - Tokat’taki Kelkit Havzası ve Boğalı Yaylaları’nda siyanürlü altın ve sülfürik asitli bakır madenini istemeyen yöre halkı, bugün Erbaa Belediyesi önünde 'kıpraşmadan, sorutarak' (ayakta durarak) kitap okuma eylemi yapmak istedi. Ancak polis eyleme izin vermedi.

Yeşil Erbaa Çevre Platformu, “Verus’a Holding, Erbaa’yı terk et” diyerek bugün saat 13.00’te Erbaa Belediyesi’nin karşısındaki meydanda buluşma çağrısı yaptı. Pandemi kurallarına uygun bir şekilde, maskelerini takarak meydana gelen yaklaşık 70 kişi, 'kıpraşmadan, sorutarak' yarım saat kitap okumak istedi. Ancak emniyet yetkilileri etkinliğin yasal olmadığını iddia ederek, insanları meydandan çıkardı. Erbaalılar, yarın saat 12.00’de tekrar meydanda buluşma kararı aldı.

‘DAĞIMIZA, YAŞAMAMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

İstanbul’da ise Tokat İli Dernekleri Federasyonu, Erbaa Dernekler Federasyonu, Tüm Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile Karkın, Keçeci, Derbentçi, Erenli, Yenisu, Bayat, Kuytul, Ümük ve Karataş köylüleri, Maslak’ta bir araya gelerek maden şirketi Verusa Holding’in bulunduğu binanın önüne yürüdü. “Verusa Erbaa’dan defol” yazılı pankart açarak yürüyen Tokatlıları polis engellemek istedi. Ancak CHP Milletvekili Özgür Karabat ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün görüşmeleri sonrası, polis yürüyüşe izin verdi. Şirketin Maslak’taki binası önünde yapılan açıklamada, “Yerin altından çıkaracağınız altın, üstündeki yaprağımızdan daha değerli değildir. Dağımıza, yaşamamıza sahip çıkacağız” denildi. Eylem sloganlarla sona erdi.