Ercüment Akdeniz: Bolu Belediyesi ayrımcılığı kışkırtan kararlar alıyor

Bolu Belediyesi'nin mültecilere yönelik ayrımcı kararlarını eleştiren EMEP Genel Başkanı Akdeniz “Bolu Belediyesi ayrımcılığı kışkırtan kararlar alıyor. Mültecileri yok sayan anlayışı kınıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Atilla Gösterişli

DÜZCE - Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, mültecilerin bulunduğu yerlerdeki belediyelerin yurttaş olmayan kişilere hizmet etmek için genel bütçeden pay istemeleri gerektiğini belirtti.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın mültecilere yönelik kararlarının “absürt” bulduklarını söyleyen EMEP Genel Başkanı Akdeniz, “Mülteci sorunu Türkiye’nin makro düzeyde önemli bir gündemidir. Bolu Belediyesi ayrımcılığı kışkırtan kararlar alıyor. İnsan hakları dışına çıkarak, mültecileri yok sayan bu anlayışı kınıyoruz. Belediye ayrımcılığı körükleyeceğine çözüme yönelik kararlar almalıdır” ifadelerini kullandı.

'BM MÜLTECİ YÜKÜNÜ TÜRKİYE’NİN SIRTINA BIRAKTI, BU DA AKP’NİN İŞİNE GELDİ'

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Düzce’de partisinin il örgütünün düzenlediği “Halk Toplantısı”nda mültecilerin Türkiye’deki durumunu değerlendirdi.

AK Parti'nin mültecileri bir tebaa toplumu olarak kendi kontrolü altında tutmak istediğini belirten Akdeniz, “Mültecilerle ilgili konular önceden Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi altında yapılıyordu. Bunun için BM’nin göç ve irtibat ofisleri vardı. Daha sonra mülteciler konusu İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü kurularak bu kuruma aktarıldı. BM sahtekarca bir tutum sergiledi ve mülteci yükünü Türkiye’nin sırtına bıraktı. Bu durum AKP’nin işine geldi, çünkü mültecileri bir tebaa toplumu olarak kendi kontrolü altında tutmak istiyor” diye konuştu.

'BELEDİYELER GENEL BÜTÇEDEN PAY İSTEMELİ'

Mültecilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerdeki belediyelerin, sınırları içindeki herkese eşit bir şekilde hizmet vermesi gerektiğini ifade eden Ercüment Akdeniz, “Bunun için belediyelerin yurttaş olmayan kişilere de hizmet etmesi için bütçe ayırması gerekiyor” dedi ve şunları söyledi:

“Belediyeler genel bütçeden aldıkları pay ile yol, su, temizlik gibi hizmetleri veriyor. Mülteciler de belediyenin sorumluluk alanında bulunuyor. Onlara da yol, su, temizlik hizmetleri veriliyor. O zaman genel bütçeden pay istemeliler. Bolu Belediyesi ayrımcılık yapacağına çözüm üretmelidir. Mültecilere hizmet için genel bütçeden pay istemelidir. Bunu mültecilerin bulunduğu yerlerdeki tüm belediyeler yapmalıdır.”

'ÇALIŞMA İZNİNİ İŞVERENİN KEFİLLİĞİNDEN KURTARMAK GEREKİYOR'

Mültecilerin, işyerlerinde çalışma izinleri konusunda da sıkıntı yaşandığına değinen Akdeniz, “Türkiye’de çalışma izni bulunan 38 bin kişi bulunuyor. Oysa 2 milyonun üzerinde mülteci bulunuyor. Bu durum çalışma izni şartlarının işverenin rızasına bağlı olduğu için çözülemiyor. Çalışma iznini işverenin kefilliğinden kurtarmak gerekiyor. Mültecilerin ucuz işçiliği aynı zamanda Türk işçiler üzerinde de baskı oluşturuyor. Kayıt dışı istihdam artıyor. Bunu önlemek için eşit yurttaşlık hakkının önü açılmalıdır” ifadelerini kullandı.