Ercüment Akdeniz: İttifak, adayını şubat başında netleştirecek

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın adayını şubat başında netleştireceğini söyleyen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Çok yoğun bir mekanizma çalıştırıyoruz. Sadece parti liderleri belirleyemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın önceki gün gerçekleştirdiği toplantı ile ilgili Halk TV'deki "Haber Masası" programında Can Coşkun'un sorularını yanıtladı. İttifakın son iki toplantısında seçimleri konuştuğunu söyleyen Akdeniz, ortak cumhurbaşkanı adayının şubat başında belirleneceğini belirtti.

'SADECE PARTİ LİDERLERİ BELİRLEYEMEZ'

"İkinci toplantıda cumhurbaşkanı adaylığı konusunda prensip bir karar almamız çok değerli çünkü hızlı işleyen bir süreç var" diyen Akdeniz, "Adaylık konusunda sadece ittifak partileri değil sendikalar, kitle örgütleri, aydınlar, gençlik ve kadın inisiyatiflerini de gezerek hızlı bir eğilim yoklaması yapacağız. Şubat başı. On günlük bir çalışma. Çok yoğun bir mekanizma çalıştırıyoruz şu an. Çünkü bizim diğer anlayışlardan bir farkımız olmalı. Sadece parti liderleri belirleyemez" dedi.

Akdeniz, "Nabzı ölçerken altılı masanın aday göstermeyi düşündüğü kişiler için ittifak bileşenleri ne düşünüyor diye bir sorgulama içinde olacak mısınız" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Tabii ki. Partilerimizin üyelerinden biri olmak durumunda değil. Başından beri çağrımız hep şuydu: Toplumsal mutabakat alanını rahatlatacak bir isim ve asgari bir sözleşme, bir konsensus oluşturma. A partisinden B partisinden biri olmak durumunda değil. Toplumun sevip saydığı, 'evet olabilir, bu isimle yürüyebiliriz' dediği bir isim. Şubat başında ismi az çok netleştirmiş olacağız."

'AYLARDIR ORTAK MUTABAKAT, TIK YOK'

Altılı Masa'ya yaptıkları çağrıların yanıtsız kaldığını belirten Akdeniz, "Aylardır ortak mutabakat diyoruz, mümkünse birinci turda bu işi bitirelim diyoruz, mümkünse tek adayla bunu bitirelim diyoruz ama tık yok, ses yok. Şimdi biz halkımızı seçeneksiz bırakamayız. TBMM'de grubu bulunan en büyük parti AKP, adayını çıkarıyor. CHP çıkarıyor. Üçüncü parti HDP, o da çıkaracak, onun da hakkı. Meclis dışında bulunan partiler dahi aday zikrediyorsa doğal olarak böylesine büyük bir ittifak da adayı konuşacak" diye konuştu.

 

'İTTİFAK, HALKI SEÇENEKSİZ BIRAKMAYACAK''

HDP'nin kapatılması durumunda ittifakta bulunan EMEP, TİP, Yeşiller ve Sol Gelecek partilerinin seçimlere gireceğini belirten Akdeniz, "Önümüzde öncelikli gündem HDP'nin kapatılması girişimi. HDP'nin kapatılması durumundaki seçenekleri konuşuyoruz. HDP'nin kapatılmasını Türkiye'nin geleceği için düşünmek istemiyoruz. Ama bu olursa dört partiden üçü (EMEP, TİP, Yeşiller ve Sol Gelecek) Emek ve Özgürlük İttifakı pusulası altında seçimlere girecek ve halkı seçeneksiz bırakmayacak, bu çok net. HDP'liler de listelerini bu partilerden verebilecek. Toplam oyun, milletvekili sayısının en yüksek olduğu bir tablo olmalı. Bu denklemler üzerinde çalışıyoruz. Seçim komisyonları bu çalışmalara dair simülasyonlar ve temaslar yapıyorlar. Şubat başındaki toplantıda burada bir mesafe almayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)