Erdoğan: Abhazya ve Güney Osetya ihtilafları toprak bütünlüğü içinde çözülmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili'yle görüştü: “Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne desteğimizi vurguluyoruz. Abhazya ve Güney Osetya ihtilafları toprak bütünlüğü içinde çözülmeli.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“Sayın Başbakanla bugün ülkelerimiz arasındaki konuları ikili anlamda ele alma fırsatını bulduk, ardından da heyetlerarası değerlendirmemizi gerçekleştirdik” diyen Erdoğan, “Türkiye son 14 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacmimizde 2020 biraz daralma olsa da hedefimizi şimdi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik ve buna göre de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

'GÜRCİSTAN'LA BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTIK'

Serbest ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesi için müzakerelerin devam ettiği söyleyen Erdoğan, “Enerji alanındakiler başta olmak üzere Türk şirketlerinin Gürcistan'da yaklaşık 213 milyon dolar değerinde yatırımları bulunuyor. Komşumuz Gürcistan'la bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere birlikte imza attık. Enerji güvenliği konusunda stratejik öneme haiz Güney Gaz Koridoru'nu oluşturduk” diye konuştu.

'FETÖ BAŞTA OLMAK ÜZERE TERÖR KONUSUNDAKİ MUTABAKATIMIZI ELE ALDIK'

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun daha etkin kullanımını da ele aldıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya'yı aşarak Çin'e kadar ulaşan Hazar geçişli doğu batı ortak koridor gelişimini hayata geçirdik. Demir İpek Yolu güzergahının da parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolundan ihracat trenlerimiz Rusya ve Çin'e sefer düzenliyor. Marmaray'la Avrupa'ya bağlayarak ticari potansiyelini arttırdığımız bu tren hattının daha etkin çalışması için görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Başbakanla FETÖ başta olmak üzere terör konusundaki mutabakatımızı da ele aldık.”

'AZERBAYCAN'LA ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİMİZ ÖNEMLİ'

“Türkiye olarak Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesile ile vurguluyoruz” diyen Erdoğan, “Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzumuzu bu vesile ile tekrarlamak isterim. Komşumuzun Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine desteğimiz tamdır” şeklinde konuştu.

Bölgesel konuları da değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “Türkiye Gürcistan'ı bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyor. Azerbaycan'la üçlü işbirliğimiz bu bakımdan önemlidir. Bunun yanında özellikle de Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız” dedi.

GARİBASHVİLİ: NATO ÜYELİĞİMİZE VERDİĞİNİZ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

Erdoğan'ın ardından konuşan Gürcistan Başbakanı Garibashvili, “Türkiye bizim için çok önemli dost ülkedir ayrıca stratejik ortağımızdır. Uzun yıllardır Türkiye'nin Gürcistan için bir numaralı stratejik partneri ve ayrıca ticari partneri olduğu konusunda sizin düşüncelerinize tamamen katılıyorum” ifadelerini kullandı.

Verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Garibashvili, “Bugünkü görüşmenin verimli bir şekilde gerçekleştiğini söylemek isterim. Güncel konuları ele aldığımızı belirtmek isterim. Gürcistan'ın egemenliğini desteklediğiniz için, tüm format ve düzeylerde bu desteklerinizi esirgemediğiniz için tekrar teşekkür ederiz. Ayrıca Gürcistan'ın NATO'ya üye olmada destekleriniz için teşekkür ederim” dedi.

'İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZİ ARZ ETTİM'

Azerbaycan'la da güçlü ilişkilere sahip olduklarını dile getiren Garibashvili, “Bu üç ülkenin Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan'ın güçlü bağlarımızın olduğu kaderdir. Güzel işbirliğinin ve dostluğumuz takdire şayan olduğunu belirtmek isterim. Ortak gayretlerimizle ikili ve çok taraflı, üçlü formatları da gerçekleştirebilmemiz için çok güzel temellerin bulunduğunu da söylemek isterim” diye konuştu.

Bölgesel konular hakkında konuştuklarını ifade eden Garibashvili, şunları söyledi:

“Tabii ki görüşmemiz sırasında bölgesel konuları ele aldık. Ülkemizdeki mevcut durumu, ayrıca işgal altındaki topraklarla ilgili düşünce ve yaklaşımlarımızı kendisine arz ettim. Tabii ki barışın hiçbir alternatifi bulunamaz ve tüm çatışmalar barışçı yönden çözülmelidir.” (HABER MERKEZİ)